maanantai 27. kesäkuuta 2016

Myrskyvaroitus (Usa-48)

Eli John Hustonin ohjaama Key Largo.

Muutama henki on jumissa pienellä saarella pienessä hotellissa myrskyn uhatessa ja keskellä: Omistaja, hänen tyttärensä ja lössi gangstereita. Tälläiseen tilanteeseen ja paikkaan Humphrey Bogartin esittämä kyyninen sotamies saapuu..

Edward G Robinson esittää loistavasti gangsteripomoa, pikkumiestä, housunkaulukset kainalossa tärisevää, tukevahkoa, tyhmänpuoleista tyyppiä (yllytyshullu-sellaista), joka on tuhat kertaa pelkurimpi kuin sekomiehistönsä ja Bogart vetää kyynisen, mutta hyvän miehen roolinsa hieman alivaihteella, mutta kovalla karismalla. Samoin tekee vaimonsa Lauren Bacall hyvän naisen roolissaan. Lionel Barrymore on lähes loistava pyörätuoliin sidottuna invalidi-isänä ja hotellipomona. Joukon paras on Claire Trevor alkoholisoituneena gangsteriheilana, mutta ei ehkä kuitenkaan Oscarin arvoisesti, kuten hän tästä sivuosasta sai.

Hyvällä junnauksella etenevä myrskydraama, rikosdraama jossa Bogartin hahmo pitää tulevaa ja päällä olevaa myrskyä varmaan cocktailviihteenä vuosien sotamyrskyyn verrattuna. Siltä näyttää, ja niin on.

Myrskyn odotus-kohtaus on nerokas: Kaikki ovat hiljaa, pelokas gangsteripomo haluaa että edes joku puhuisi. Yksi miehistä, lähes yhtä pelokas, alkaa värisevällä äänellä puhua siitä kuinka uusi kieltolaki tulee ja gangsterit yhdistävät nyt voimansa. Edellinen pilattiin, eikä kansa tykännyt.
Mutta ainoa mikä tulee on myrsky.

Elokuvan loppu liiankin nopea ja valoisa, mutta kyyneleitä irroittava.

Perusklassikko.


1 kommentti: