lauantai 5. lokakuuta 2024

Ohjus (Suomi-2023) Ohojus (Lappi-2023)

Ja taas uusi elokuva!, mikä mua "vaivaa", mistäs nyt myrskyää?! Myrskyää menneisyydestä, kyseessä tämä vuoden-84-85 Neuvostoliitto-ohjuksen jysähtäminen Lappiin. Ja tästä on tehnyt ohjaaja Miia Tervo ja näyttelijät (varsinkin Oona Airola ja Hannu-Pekka Björkman) vallattoman, verrattoman elokuvan johon on "sotkettu" realismia, rakkautta, romantiikkaa, huumoria, traagisuutta isosti. Ohjuksen ympärille "rakennetut" rakkaus- ja hakkaustarinat eivät ole mitään tyhjää, vaan täyttä täytettä. Täyte voi olla myös tähdellistä, täydellistä melkein ja tässä ollaan sitä lähellä. Mainio elokuva! Ja näin Lapin poikana olisin vielä toivonut että elokuvan nimi olisi ollut rohkeasti ja rouheasti Ohojus. Lapin murre muuten on elokuvassa hyvissä antimissa, kantimissa, onhan Ohojuksen Ohojaaja Tervo sieltä itsekin!

Kimpassa99 (Ruotsi-2023)

Uudet, viime vuosien, vuosikymmenten (2000-luku) elokuvat eivät ole järin kauheasti, kovasti kiinnostaneet, ei ole juurikan tullut katsottua. Sen verran kauheaa kamaa on ollut esillä, tarjolla, sen verran kauheaa kamaa on tehty. Varsinkin nykykauhu on jo niin kauheaa (en tarkoita kauhistuttavaa katsottavaa, ja siitä `kauhistusgenrestä` body horror buumin voi tunkea perseisiin!) että se ei kiinnosta suohon survotun savicentin puolikkaan vertaa.. - Mutta Lukas Moodyssonin ironis-realistinenkin, raikas ja tunkkainenkin tuulahdus 70-luvun sosialisti-kommunistikommuunin elämästä, Kimpassa (2000, juuri siinä hyvän ja huonon elokuvan `vedenjakajavuonna`) oli mainio ja nyt tuli katsottua Kimpassa99, jossa `Kimpassa`- kommuunissa ei asu kuin kaksi miestä, koko muu lössi on häipynyt maan tomuun ja taivaan tuuliin, eikä yhteyttä ole pidetty neljännesvuosisataan ja sitten toisen syntymäpäiville toinen kaivaa ja kutsuu `vanhan lössin` esiin... - Parempi kuin odotin, tai sanotaan yhtä hyvä kuin odotin, mutta ei enempää, alkuperäinen pysyy parempana, tämä uusi kärsii varsinkin luettelomaisuudesta. Mutta luettelon asiat ovat relevantteja: Kommunismikrapula, jossa ei käsitellä kohta katoavia DDR:ää, Neuvostoliittoa, Tianmenin aukiota, Pohjois-Koreaa... Mahdollinen päällekkäinen ironia, mikä lienee metaironia lähentelee jo vitsiä, ("ehkä"?) tarkoituksellisesti: Mukana ikiklisettä `nykynuoriso ei tee mitään, on vain ironinen`, joka on (toivottavasti) sitä tuplaironiaa. Erittäin hyvin tulevat esiin mielenterveysongelmat ja tyypilliset vuosia myrkyttyneet, tyrkyttyneet vanhat rakkaussuhteet, ja myös nostalgisoituneet sellaiset.. Toivottavasti ei kuitenkaan ostalgisoituneet, "heh".. -- Ihan toimiva kokonaisuus, tosin lopun marmelaadinen aamupuurokohtaus, jossa muutama harva vihamies/nainen ja ystävä löytävät "leirin" uudestaan, on taas "ehkä"(?) sitä ironiaa, mutta myös hellyyttävää. Yllättävän hyvänä ja varsinkin harvinaisena teemana, toteutuksena voidaan pitää sitä että kaikki nämä vuodet iloisuutensa, ystävällisyytensä, `kaikista ihmisistä löytyy hyvää`-elämänasenteensa säilyttäneestä ihmisestä ei tehdä epärealistista, harhaista hörhöä, menneisyyteen juuttuvana silmälappusokeana, joka `lopussa` murskataan, kyynistyy, kyyristyy, tajuaa tilansa, henkisen sellaisen... Ei, hän ja muutama muu ehkä tajuaa että se tila on tässä ja nyt, tulevaisuudessakin ehkä...

keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Double Crossers (Hong Kong-76)

Vetreä, vinha, vinkeä, virkeä versio vanhasta `Poliisipoika lähtee kostamaan isänsä (isä ei poliisi, päinvastoin) murhaa`-tarinasta. Huikea, vinkeä auto ja aarre-roistoilta roistoille-toteutus: Moottoripyörä"poliisit" pysäyttävät pakun, `koska auton alla on pommi!` Pösilöt poistuvat ja `poliisit` kaasuttavat karkuun pakulla, ja kun pösilöt ottavat moottoripyörät takaa-ajokeiksi, ne räjähtävät! Erokasta! Nerokasta! Tehokasta!!!... Toinen pösilökohta ei ole näin menevä, messevä, rehevä ja räjähtävä, mutta kekseliään, mainion väliantikliimaksinen, odotuslässähtävä, tollo: Bussissa on syntymässä tappelu yhden miehen ja kahden tyhjäpään välille. Ei-tyhjäpää painaa nappia ja sanoo, että mennään ulos kattoon ja koittaan tappelua. Bussi pysähtyy, pönttöpäät astuvat ulos, mutta mies jää bussiin, haitariovet kiinni ja bussi ja mies kaahaa karkuun... Ja sitten vielä kung fu-karate-kalkkunakakun kynttilänä loistaa Sammo Hung John Lennonmaisissa pyöryläaurinkolaseissa ja Maomaisessa Kiinan kansankaartikostyymissä!!!