keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Everything Goes Wrong (Japani-60) Kiltti nuorisoriehunta, jazz ja poliisisireenin ulvonta muodostavat keskinkertaisen, perinteisen, tavallisen ja tyypillisen nuoriso ja yhteiskuntakauhistelun. Ja nahistelun.

"Ehkä kirjoitan, että ihmisten kesken ei nykyaikana ole enää ystävällisyyttä. Kaikki on mennyt väärin." Näin sensaatiotoimittaja sanoo Seijun Suzukin elokuvan lopussa. Kyseessä on jälleen `nuorisoriehuntaelokuva`, keskinkertainen sellainen, jossa `perinteiset` `tyyplliset` `nuorisoriehuntaelokuvien rakennusaineet`, nuorten aikuisten raskaus vai abortti-pohdinnat, nuorten aikuisten kiltit kahvila- ja katumöykät, heidän omasta mielestään hämärä aikuistulevaisuus (suurimmasta osasta tulee perusaikuisia, nyt vain vähän aikaa mökätään), mutta elokuvassa on tietenkin, pitää olla, protagonisti. Tässä hän on Jiro, kiltin ja levottoman nuoren aikuisen prototyyppi (ihan hyvin kyllä esitetty), joka epäilee, haukkuu äitiään prostituoiduksi, koska isän sotakuoleman jälkeen eräs liikemies on auttanut äitiä ja perhettä rahallisesti. Hän haukkuu äitiään jo niin pahasti, ettää heittää hänet rannalla `riehuvan` nuorisosakkinsa keskelle huoraa huutaen, mutta kiltti sakki ei onneksi tietenkään osallistu solvaukseen. (Ranta, siinä vielä yksi perinteinen, tyypillinen nuorisoelokuvan tsekkilistan tärkeä tapahtumapaikkapalanen). - Kuten sanottua, keskinkertaisen tavallinen, tyypillinen, perinteinen nuorisoriehuntaelokuva ja nuorisoelokuva yleensäkin. Ja jossa jazz soi taustalla kyllästymiseen saakka, esimerkiksi ja varsinkin traagisessa takaa-ajokohtauksessa, jossa moottoripyöräpoliisi (joka ei näytä moottoripyörältä eikä poliisilta, elokuva on, kuinka ollakaan, halvalla tehty osa pitkää nuorisoelokuvajatkumoa) ajaa takaa autoa, ja ajaa takaa niin että pysyy pitkän takaa-ajon aikana jäykästi ja epäuskottavasti koko ajan saman pitkän välimatkan takana, jotta käsikirjoituksessa oleva traagisuus voi tapahtua...---...---...--...---...---...---...---...--...---...---...---...--- Kiltti nuorisoriehunta, jazz ja poliisisireenin ulvonta muodostavat keskinkertaisen, perinteisen, tavallisen ja tyypillisen nuoriso ja yhteiskuntakauhistelun. Ja nahistelun.

1 kommentti:

  1. Eli liioittelun, mainonnan, valheen siemen on kylvetty jo elokuvan nimeen. Ei tässä tosiaankaan kaikki ja kaikille käy väärin..

    VastaaPoista