lauantai 9. helmikuuta 2019

The case of bloody iris (Italia-72)

Gialloiden kultapari Edwige Fenech ja George Hilton loistavat tässä kerrostalogiallossa. Heidän lisäkseen ei ohjaajaa myöten (italowesternohjaaja Giuliano Carnimeo, tässä nimellä Anthony Ascott) ole ihan gialloiden kultasarjaa, mutta ohjaus ja näyttelemisjälki kokonaisuutena on oivaa. Paremmanpuoleista gialloa. Mutta ei ihan timanttia.

Elokuvassa kaikki murhat (mm giallotyypillistä hissi ja kylpyammemurhaa) tapahtuvat samassa kerrostalossa jossa Fenechin näyttelemä Jennifer tietenkin asuu ja Fenechin huippu(onko niitä muita?)gialloiden tyyliin hän on jälleen se koviten kiusattu. Perässään hänellä on ex(ei miehen mielestä)-miesystävä, maanisen mustasukkainen seksikultisti [1], kultin pomo, sekä uusi ihastus, salaperäinen, tumma, tuijottava poolopaita-pukumies (George Hilton), verta kammoksuva sutjakka muotimies. Ja tietenkin koko kerrostalo on erilaisia eksentrikkoja, eli mahdollisia murhaajia täynnä. Genreen kuuluvia gialloälyttömyyksiäkin riittää tietenkin; Miten naapurilla (Fenech) voi olla avain hänelle täysin vieraaseen naapuriasuntoon?

Elokuva tapahtuu, samoin kuin Fenechin Strip nude for your killer`issä, malli-muotimaailmassa. Eli värikkäitä valoja, vaatteita, ihomaaleja ja alastomuutta piisaa. Ja jos Fenech hourehurmiossa rakasteli Ivan Rassimovin kanssa lasinsiruilla  The Strange Vice of Mrs. Wardh`issa, niin tässä vähän samaa asiaa ajavat ja muistuttavat seksikulttipomon Fenechin päälle (ja nyt ympäri kaupunkia) levittämät kukkien terälehdet. Vähemmän veriset ja veriset. Gialloiden kierrätyskekseliäisyys on parhaimmillaan kyllä vertaansa (mutta ei verta) vailla. (Erilaisia kukkagiallojahan on esim paljon.)

Elokuvan pitkä [2] alkuperäisnimi Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer? eli Why Are Those Strange Drops of Blood on the Body of Jennifer? eli What Are Those Strange Drops of Blood Doing on Jennifer's Body? on ehkä antanut nimi-ideaa nykygiallokammotukselle The Strange Colour of Your Body's Tears (2013).

[1] Kulttihommaa on myös Fenechin loistogiallossa All the colors of the dark`issa.

[2] Giallot ovat usein aika pitkänimisiä. Toinen nopeasti mieleen tuleva Fenechin pääosittama pitkä ja outonimigiallo on Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti