keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Pohjoisen puristuksessa

Jäistä, jäätynyttä jännitystä, jäätynyttä toimintaa. Tentacles of The North-mykkis vuodelta-26 näyttää melkein kymmenen vuotta vanhemmalta, niin suttuinen ja kökkölavasteinen se on. Nämä pienet lavasteet tosin tuovat pientä puristavuuden tuntua. Juoni on välillä outo, älytön, välillä tavallinen. Paloja puuttuu leffasta konreettisestikin, mutta siltikin nämä väitteet pitivät varmasti kokonaisessakin kokonaisuudessa.

Kaksi laivaa on pohjoisnavan seutuvilla tahoillaan jäätyneet kiinni jääryteikköön. Tai ovat siis jäätyneet kiinni lavasteisiin. Eiku ollaanpa nyt rehellisiä, jäätyneet laivat esitetään katsojille piirrettyinä, maalattuina tauluina. Toisessa laivassa miehistö tappelee koko ajan eristyneisyyden vuoksi (`like a beasts`, heistä on tullut hirviöitä) ja toisessa laivassa ei ole kuin yksi mieleltään järkkynyt nuori nainen. Nuori kapu löytää naisen ja sitten seuraa tutustumista, rakkautta, taas taistelua miehistön kanssa, eksymisiä jäälakeuksille (eli kierretään muutamaa pahvitötsää), eräänlaista eskimokultistelua.
Talvi, kylmyys jäälakeudet tuodaan tosiaan jollain alkeellisella tasolla ja tavalla esiin, siinä on jotain etäistä tuntua. Alkuasetelma kekseliään outo, mutta (lavaste)kiertely ja kaartelu alkaa elokuvan lyhyydestäkin (50 min) huolimatta tylsistyttää, mutta niissä on kuitenkin tuota mainittua `erikoisuustuntua`. Ensiksi alkavat junnata laivakohtaukset, varsinkin jatkuvat liian nopealla (ajan tyyli) tavalla tapahtuvat tappelukset. Ja toisaalta taas tapahtumattomat istuskelukohtaukset. Varsinkin ne. Eniten ne. Tappelukohtauksissa on kuitenkin jotain ei-aitoa, ei-todellista, mutta hassunnopeaa, typeränsekavaa rytinää.

Ihan katsottava, näytteleminen ookoota, jännitys on löysää, tahmeaa, kohmeista. Mutta ajatelkaapa, jos mukana olisi ollut elokuvan nimen "lupaamaa" jäälakeushirviötoimintaa. Mutta tämä tilaus, `lonkerot jäillä` :-) ei tässä elokuvassa hirviötyylisesti toteudu. Tässä lonkerot kuvastavat pohjoisen pakkasten, silmänkantamattomien jäälakeuksien ja eristäytyneisyyden puristavuutta. Ja nämä puolet elokuva tuokin onnistuneesti esiin.


P.S. LOPPUTWISTIVAROITUS! (Tai oikeastaan lopputwistin lopputwistin varoitus): Se on hassutteleva eli yhtä kuin typerä. Tosin niin tyrmäävä(n typerä) (-jälleen on luettu jännärikirjaa sängyssä, nukkumaan mennessä), että yksi-kaksi kertaa naurahtaa, mutta ei kyllä keho kaksinkerroin väänny naurun voimasta.. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti