keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Speed Spook (-24)

Vuoden -24 Speed Spook on pikkukivasti poikkeuksellinen mykkäelokuva. Siinä on välitekstiplanssien ohella käytetty jopa puhekuplamaisia ratkaisuja. Elokuva ei myöskään perustu pelkästään visuaalisiin vauhtigageihin, vaan väliteksteistä löytyy normaalin dialogin ja tarinan eteenpäinviemisen lisäksi myös jonkin verran sanaleikkimäisiä tekstejä.

                                                         AAVEAUTO

Tuntemattomampi mykkäelokuva-komedianäyttelijä John Hines näyttelee veljensä Charlesin ohjauksessa kilpa-ajaja "Blue Streak" Billingsiä, joka saapuu Westwoodin pikkukaupunkiin liehittelemään tyttöystäväänsä, autokauppias(!) Bettyä, ja joutuu rakkaushuolien lisäksi mukaan vaalivilppien ja liian pitkien ja samaa toistavien vitsien tykitykseen (esim. kättely ("Shake, Jake!") ja kutituspulverikohtaukset), mutta alussa mainittujen poikkeuksellisuuksien piristävyys ja raikas vauhti tekevät elokuvasta kuitenkin mukavasti etenevän kokonaisuuden jossa aika hurahtaa. Siinä jazz soi ja olkihattuja heilutellaan! Ja kaupungin kaduille ilmestyy vielä ilman kuljettajaa kaahavaa kilpa-auto, aaveauto (`Speed Spook`), niin vauhtisoppa on valmis! Elokuvaa esitettiin Suomessa nimellä Kummitusauto.

Noista sanaleikeistä voisi mainita pari: Kun parivaljakko keskustelee miten kaupunkilaiset selvittävät tämän Aaveajaja-asian, keskustelu käy näin: "Everybody in town is trying to catch it on ouija board." "That`s the spirit!" Toisaalla kuvataan uima-allasbileiden porukkaa: "Among the quests were many girls in their early nicoteens." Allasbileissä tulee mukaan myös visuaalisia, pikkuoutoja oivalluksia: altaassa mm tanssitaan ja pelataan lautapelejä!
Ja entäpäs kohtaus jossa sankari on perinteisesti köysissä ladossa, miten hän selviää tilanteesta? No, hän ensin suuntaa suurennuslasin auringonvaloon ja polttaa köydet poikki. Ja sitten hän tietenkin löytää ladosta veivillä vedettävän, pikkuisen panssarivaunun ja lähtee litomaan sillä kuin ladon ovesta... (MacGyverin isoisä?)

Piristävästi, sopivasti erilainen mykkäelokuva. No, ei ne puhekuplamaiset ratkaisut ihan umpiuniikkeja tietenkään ole. Tänään tuli mm katseltua Harry Langdon-lyhäri Picking Peaches, jossa sikarinsavusta muodostuu pään päälle kysymysmerkki ja kun aviomies löytää Langdonin hahmon makuuhuoneestaan piirretyt tikarit lentävät silmistä silmiin..

P.S. John Hines harrasti muuten kilpa-autoilua muutenkin, eli oli elokuvassa omalla alueellaan, hän joutui ainakin kerran isompaan onnettomuuteenkin, jossa auto romuttui, mutta Hines ei. Hänen veljensä Phil ei ollut yhtä onnekas, hän kuoli kilpa-auto-onnettomuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti