lauantai 7. syyskuuta 2024

Killer Is Not Alone (Espanja75)

Ennen alkutekstejä `perinteinen` lapsuustraumainen mies seuraa prostituoitua (Maria Rohm), joka päästää hänet asuntoonsa, ja mies tappaa hänet jollain lapsena saadulla (myöhemmin hän saa sen naisystävältään?!) sarvikuonokaulakorulla. (Sarvikuonot muutenkin elokuvassa esillä, eläintarhassa, ja naisystävältään saadulla veistoksella!! Myös lelut, varsinkin junaradat, perinteiset nuket ei niinkään, mutta vähän nekin. tärkeitä lapselle, aikuisellekin ehkä, sillä niitä on ainakin mies jättänyt asuntoonsa..).. Mutta Maria Rohmin erilaiset hahmot 1], peruukeilla tai ilman alkavat ilmestyä miehen elämään (ehdinkin jo surra, että näinkö mahtava Maria Rohm vilahtaa vain alusa)... Oliko murhia siis vain yksi? Vai ei yhtään? Todella mielenkiintoinen elokuva, jossa kyllä myös "tappavan" tasaisen tylsää, tasaisen "tappavaa" ja tylsää tyhjäkäyntiä, tylsäkäyntiä, mutta koko ajan leijuva tappava(,) tappamisen tunnelma taaplaa, torppaa, tuuppaa tyhhjäkäynnin.. 1] Myös ilkeänä/lohduttavana Äitinä!! Siksi ja Silloin poika hajoittaa Äiti Maria-patsaan!! Katolinen katharsis.

perjantai 6. syyskuuta 2024

(K)Ostajan Markkinat.

Myyjä->ostaja->kostaja.... Nettikaupalla on maailman murskaavin volyymi. Tästä volyymista ja myyjän, ostajan, kostajan kolmi"jaosta" Kioyshi Kurosawan uusi elokuva kylmästi kertoo...

Bruce Lee Fights Back From The Grave (Etelä-Korea-USA-76)

Jos ja Kun Severin Films julkaisee vielä toisen Bruce Lee kloonikokoelman, niin toivottavasti tämä Ei!-Bruce Lee-kloonielokuva EI ole pelkän nimensä "ansiosta" mukana. Tai elokuvan muutaman sekunnin alun. Sillä alussa salama iskee Bruce Leen hautaan ja animoitu Bruce nousee Nyrkki Pystyssä Taivaisiin. Sitten näytetään Bruce, joka ei ole yhtään Brucen näköinen. Tätä korostaakseen nimikiin on mahdollisimman kaukaa haettu ja väännetty: Bruce K.L. Lea. Itse elokuva kuitenkin ihan hyvää perinteisjuonista halpaa roskaa.

tiistai 3. syyskuuta 2024

The End Began Yesterday (Espanja-82) Kauhunhuutoja->Sydänkohtauksia->Scifiklassikko outo-opiskelijan typeristä/täräyttävistä tempauksista. Outoklassikko.

No onhan tää nyt Outo! -> Kymmenen vuotta muita yliopistolaisia vanhempi vihattu viisas viivasuorasuumies, muuttuu taikaiskusta ja yhtäkkiä liikaa hymyileväksi, myhäileväksi, nauravaksi koko yliopiston suosikkimiheksi/"pojaksi" kun hän "säveltää" johonkin juonessa vitun väkisinväännettyyn kilpailuun "taaksepäinsoitetun vesimetelimusiikkiteoksen" (joka ei ole yhtään meteliä, vaan jotain softia scifidiscoa vesiteemalla), ja jonka tahdissa koko yliopisto alkaa tanssimaan.. Mutta sitten yliopiston naisväkeä alkaa kuolemaan sydänkohtauksiin. Joita edeltää kauhunhuuto. He ovat olleet menemässä miehen luo, tai muuten tekemisissä, mutta nämä ovat vain opiskelijoiden höpinöitä, sillä seuraavaksi opettaja-professoripoppoo alkaa fanittamaan tätä koskaan nukkumatonta, syömätöntä kaveria, koska hän on keksinyt niin monta apuvälinettä avun tarpeessa oleville ja varsinkin niin monta lääkettä vakaviin sairauksiin... - Tämä mainio outoscifi ammentaa ja saa voimansa juuri noista täysin älyttömistä vitun väkisinväännöistä ja on välillä kuin se jokin kadonnut giallo-slasher-scifiklassikko surrealistisella scifitwistillä. Esim kohtaus jossa punamekkoinen nainen menee pimeässä portaikossa miehen luo ja jostain "putkistoista"(?) kuuluu tukkoisen viemäriröyhtäysten ääniä on oikeasti outoklassikkokamaa. Hyytävää, ryystävää, (röyhtäilevää) sellaista... Ja tässä, siinä on sitten sitä vesimeteliä sitä janoaville! Ja sitten näitä miehiä alkaa ilmestymään yliopistoihin ympäri maailman... - Täräyttävää, väräyttävää kamaa. Nyt ollaan Espanjan `Hämärä vyöhyke`-versiosarjassa siirrytty jo 80-luvulle, ja komeasti on siirryttykin `Hämärän rajamaille`... P.S. Tästä tulee vähän mieleen Norman J Warrenin Prey.

El Trasplante - The Transplant (Espanja-67) Kirurgikabaree, Kirurgiakabaree..

..Ja tietenkin pahvinen sellainen: Kaikki leikkaussalin "vermeet" ovat pahvia: Palkeet, kaasupullot, hengitys/nukutuslaitteet ja tietenkin `perinteinen` jalkaa, kipsiä leikkaava saha! (Sakset sentään harmi eivät. Mutta leikkaussalin liesi, hella [??!!} kyllä. Ehkä kattilassa keitetään kirurgisia välineitä?) Pahvisuus, paperisuus mukana muutenkin: Välissä tulee paljon Monty Pythonmaisia pahvi, paperi, piirros-väliosia. Ja kabaree tulee tietenkin kirurgien tansseista, laulusta.. Ja kirurgian historia myös mukavasti pahvia: Esim muinaisen Kreikan, Rooman palatsit. Elokuvan alussa kirurgit odottavat potilaita, yksi lukee itsensä, miehen kokoista sanomalehteä, pari pelaa leikkaussängyllä isoa shakkipeliä jne, kunnes tulee iso junaonnettomuushälytys... - Jakso on mieleen jäävä, mielenkiintoinen, monipuolinen, liian monipuolinen.. Mutta tämän elokuvan este on hajanaisuus, sekavuus, pituus. Se ei päätä onko se historiakabaree tai vasta loppupuolella esiin astuva elinsiirtoelokuva (`Koska elämme elinsiirtoaikaa, niin kaikkien, sairaitten tai terveitten on ostettava elinsiirto`), vai tuo yleinen linjattomuus, sekavuus, liiallinen, yleinen ylenpalttisuus, yritteliäisyys.. Yhtäkkiä vilahtaa esim Naisten NatsiPuolue, National Sexologist Party. Ei se sovi mihinkään, tähänkään, mitä se tässäkään tekee??..

El Televisor - The Tv (Espanja-74) Siis oikein THE Tv!

Espánjan versio kauhu-scifisarjasta `Twilíght Zone`piti muutaman vuoden tauon ja palasi vuonna-74 väreissä. Ja aiheena vielä väritelevisio! Elokuvateatterit mutta vähemmistössä myös tv on kauhuelokuvien sarjojen "vakio"kamaa. Tässä pankkikonttoristi menee uudesta väritv:stään niin sekaisin, että unohtaa perheensä ja työnsä. Ideakas, linjakas, mutta vähän tylsä jakso jossa loppu lävähtää, verehtää, verihtää, värihtää, värähtää rajuksi, rajusti...

maanantai 2. syyskuuta 2024

La Promesa - The Promise (Espanja-68)

Katalyptikko-hautausurakoitsija vaatii, vannottaa että häntä ei saa haudata elävältä. Kiero, kiintoisa käännös elävältä hautaamis-elokuviin ja tietenkin on espanjalaista kauhusarjaa, kuten monet edellisetkin... Ja sanottakoon vielä sekin, että jos jakson kirjoittaja on tunnetun kauhistin tai scifistin tunnettu teos, esim Poe tai Bradbury, niin en ole niistä kirjoittanut, enkä kirjoita. No, tuo Fredric Brown oli mukana, koska jakso oli niin huono. Eikä Brown ihan ykköstykkikaartia olekaan, vaikka onkin kirjoittanut Marsilaiset, menkää kotiin!

The Nightmare (Espanja-67)

Nyt Espanjan `Twilight Zone`sarjassa siirrytään vuoteen 1967, ja uusi vuosi-67 toi mukanaan vähän gorea, vaarnagorea 1] kun karpaattivampyyrileffa kyseessä. ja niitä ei ole koskaan liikaa. Itse elokuvassa siirrytään vuoteen 1880.1] Mutta vaarnoiteaanko `viaton`? Ehkä ei, koska vampyyri arkussaan kokee myös piston sydämessään..

La Cabana - The Cabin (Espanja-66) Ei-keinotekoista kauhua keinotekoisessa lumisateessa.

Kaksi naista asuu kautta on pakotettuja asumaan lumitukkoisessa vuoristomökissä. Toinen heistä kuolee ja toinen hautaa hänet lumeen... Tarina on kökkö, köykäinen. lyhyt, mutta ruumiin ilmestymiset pitkin pihaa, pirttiä on tehty hyvällä ekspessionismilla, varsinkin kun nainen vartioi hautaa täysin teatraalisessa, tehdyssä, luonnottomassa lumisateessa.. Ja siis tietenkin tämäkin, tämäkin tietenkin espanjalaista "Twilight Zone"-sarjaa.. Ja tietenkin täytyy myös kertoa mikä minua tämän sarjan jaksoissa myös erityisesti innostaa, kiinnostaa on jaksojen lyhyen, lyhyet yhden sanan ytimekkäät nimet. Ja sanotaan sitten vielä se joka ei innosta, kiinnosta..: Papereista lukevan piippua polttavan alkujuontajan lähes jokaisen "leffan" alussa sanova: `Tähän jaksoon, juontoon muuten ei yhtään sovi huumori, pila, vitsi` ja sitten tulee vitsi, ja toinenkin, kammottavimmissa juonnoissa kolmaskin...

El Doble - The Double (Espanja-66) TuplaDilleilyä.

Ennen Espanjan `Twilight Zonen` tämänkertaista jaksoa alkupuheen pitäjämies sanoo että nykyisin on vaikka mitä mekaanisia laitteita vaikka mihin tarkoitukseen "esimerkiksi kastikkeen tekemiseen (no, on se vähän monimutkaisempaa kuin perunoiden keittäminen tai pihvin paisto), simpukoiden etsimiseen ja selän raaputtamiseen" ja sitten hän hyppää suoraan humamoideihin, robotteihin ja tämän illan tarinaan: Jatkuvasti ulkomaille haluava mies lähtee viemään kaverimiestään, ei autolla, vaan metrolla ("Koska sen tärinä on kuin mekaanista, rauhoittavaa hierontaa") kotiinsa, jossa hän esittelee itsensä näköisen humanoidin, joka jää kotiin häneksi, kun hän vaimon tietämättä lähtee kuukaudeksi Tahitille... Eli aika dille tarina ja toteutus: Humanoidi "Osaa ajaa autoa, viheltää, syödä, nukkua, hikoilla." Ja tietenkin kävellä, puhua.. Mutta sänkyhommissa humanoidi`miestä` ei tarvita koska avioparin välillä on "huomattava, melkoinen, merkittävä, tuntuva, varteenotettava kylmyys", eli vaimo ei vissiin tartu varteen, mutta mitä varten sitten käy niin kuin käy... Tanakasti typerintähän tässä on se, että humanoidi käy kuumana naiseen ja yksi suudelma herättää naisen koomakylmästä, kylmäkoomasta,, mutta kun "miehen" sydämensurina on nimenomaan surinaa, ei lyöntejä, ja sitäkö ei vaimo muka huomaa, mutta sitä ei "elokuva" kerro.. Ja kaverikin sitten tilaa oman humanoidinsa, mutta hänen syynsä on se, että vaimo on joka hetken. liian(,) paljon rakastava ja siitä papattava (Mutta onko vaimo humanoidi?! Tämä on onnistunut, loistava, mainio, tärkeä idea, kysymys...) - Mutta silti: Isojen lasten lapsellinen löpinä, mutta kyllä tämän kerran pari (double) semmoisena katsoo.. P.S. Tätä päivää ovat korvaan työnnettävät pikkupuhelimet kautta kuulokkeet..

La Oferta - The Offer (Espanja-66) Keskivertokökkö gangsteri"saaga" `kauhun` häivähdyksellä

No, tästä Espanjan `Twilight Zone`-sarjan jaksosta en pitänyt kuin tyhmä vellistä, enemmänkin kuin keskivertokökkö, perus plus miinus nolla- tylsimys laihasta, mausteettomasta keskivertokeitosta. Tarina on nippa nappa näppärä jossa nuori leuhka, sika ja sovinisti gangsteripomo puhuu, uhkuu ja uhoaa mellastavaa, mutta toistossaan mitätöntä mainemonologiaan jollekin vanhalle ukolle (joka ei koko aikana puhu mitään tuijottaa vain), jolla on tarjottavana hänelle jotain, "mutta kun hänellä, pomolla on jo kaikkea, naisia, rahaa, työ..." Karu, kolkko, kylmä, Köyhä clou tässä onkin että kuka ukko on ja miksi ja missä ollaan...

The Birthday (Espanja-66) Ajallisesti ankaraa, mutta tuloksellisesti tusinatavaraa, on tämä tusinan minuutin Cooperin testi.

Tämä Fredric Brownin kertomukseen perustuva Espanjan "Twiligt Zone"-sarjan osa on tylsistä, tylsin, tyypillistä tyypillisin murhan ja syntymäpäivän nolauttava, nolouttava, sotkeuttava, sulauttava sekoitus, `synteesi`... No, pituuskaan ei onneksi ole varttiakaan, 12 minuuttia, mutta tämä tusina kyllä tuntuu tylsältä ja raskaalta ja ennen kaikkea ajallisesti (ei tuloksellisesti) pitkältä Cooperin testiltä... Tusinan minuutin Cooperin testi tuntuu Maratonilta... No, ainakin puolimaratonilta..

La Mano - The Hand (Espanja-66) Ovatko ihmiset muuttuneet sähköjohdoiksi? - Synkän scifin, toivon(?) ja trashin sekoitus.

Jaksoa, Jatkoa edelliseen tekstiin ja jatkoa espanjalaisen Twilight Zone-sarjan osien perkaamiseen. Nyt on scifiä! - Tuhannen vuoden päästä tulevaisuudesta tullut `Aikuinen mies, joka on syntynyt vain kymmenen päivää sitten tämän kaupungin kadulle` (ja syntyi ilmeisesti valkoinen puku päällä ja tietenkin perinteisesti muisti on myös tyhjä valkoinen paperi) on `Maailman viimeinen ihminen` (paitsi ettei ole) ja `Ihmiskunnan viimeinen toivo` ja hänellä on vastassaan kalpeanaamaiset, mustasilmäiset, santoasuiset medaljonkimiehet avaruuden tulevaisuusesta, avaruudesta tulevaisuudesta.. Ja heidät saa häivytettyä repimalla medaljongin irti, mutta uusi tulee heti kohta tilalle.. Mutta miehellä on puhuva, vastaava tietokonekäsi, jolla, jossa on `kaikki maailman tietämys`, ehkä avaruudenkin.`. Ja josta puuttuu kolme `sormea`. etsi ne!!.. Ja tämän käden perässä avaruussantoilijat säntäilevät... `Pitkä` (lainausmerkit siksi, koska jakso on kolme varttia) loppu tapahtuu kuplan sisällä olevassa tavaratalossa, `korruptiotornissa`, joka on `täynnä` avaruusnedaljongistaja, ja jossa on`"Ajan Peili", jonka kautta avaruusmuukalaiset tulevat ja jonka miehen on tuhottava, jotta mies ja ihmiskunta selviää... Hänellä onkin aikamoinen tehtäväpakki puolehkoon tuntiin, kolmeen varttiin: "A: Medaljongit, B: "Ajan Peili", C: Pysy hengissä! (tässä heilutaan molempiin suuntiin, hänet herätetään henkiin pölyrätillä??!!) D: Käsi on puolinainen, puutteellinen, keskeneräinen, epätäydellinen, vajaa, vaillinainen..." Ja: "A: Ota selvää missä maan asukkaat piileskelevät. B: Kuinka mennä takaisin tulevaisuuteen kuolematta. C: Kuinka olla turvallisesti nyt."Mutta missä maan asukkaat ovat?" Jos ovat.. "Tarvitsen toiset aivot vastatakseni siihen.." - Oiva, mainio mahdutus, johon on saatu "tungettua" noita `lueteltuja` asioita ja paljon muuta. Jakson kruunaa mustavalkoinen, saksalaisen ekspressionistisen elokuvan kuvamaailma. Ja miespääosaa esittää muuten Robert Culp! - Toivon(?), trashin ja synkän scifin sekoitus. Pidin kuin pöljä, tollo vellistä..