sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Adele ei ole vielä syönyt (Tsekkoslovakia-77) Täyteenahdettua turhuutta, tylsyyttä, väkisinväännettyä `huumoria`..

Oldřich Lipskýn ohjaama Adele ei ole vielä syönyt on aivan liian itsetarkoituksellisen ironinen, sekosakean satiirinen, täyteenahdettu outouskasautuma; New Yorkilainen etsivä Nick Carter kutsutaan Prahaan tutkimaan herttuattaren koiran katoamista! No joopas joo, onpas "IRONINEN IDEA, SATIIRINEN OIVALLUSSUMA", mutta tästä tämä täyteenahdettu väkisinvääntö tosiaan vasta alkaa!; Carteria seurataan heti saavuttuaan roistojen toimesta hevosvaunujen periskooppien (on 1800-1900-lukujen vaihde, mutta nykyaikakin tarkoituksellisesti, typerästi vilahtelee), viemäriluukkujen ja katumaalareiden kanvaasien kautta kurkkien, mutta Carter tietenkin ja vain vetää poliisivoimien kanssa kaljaa makkaraketjut kaulassa, kato kun hiuko tulee aamuyöstä kadulla. (Ja onpa hänellä itsellään mukana huoneenkokoinen ja levyinen haitarimatkalaukku josta löytyy mm yhtä suuri baarikaappi janojuomatarpeineen!) Ja onpa tietenkin tylsästi myös liuta Bondmaisia vekottimia (NÄÄ ON NIIN NÄHTY, TEHTY!! Esim nyrkin sinkoava hattu. Auringonvaloase.): Mutta elokuvan kova clou ja (py)ydin on tuo Adele, monisilmäinen, hullun huilistin, viulistin ja professorin tekemä lihansyöjäkasvi (Jan Svankmajer animoijana, jes! Kasvi kaataa, tarjoilee myös teetä!) joka on tietenkin myös Carterin `perässä`... Eli: Adelesta huolimatta (`Hän` kyllä kolisee!) täyteenahdettua tylsyyttä, turhuutta, väkisinväännettyä `huumoria: mm tää: `Hopea`tarjottimella lasketaan pyllymäkeä pitkät portaat alas. Kyllä kolisee, mutta ei katsojalle!.. LOPPUJEN LOPUKSI: Lopussa Itäblokki-fantasiaelokuvien peruskauraa, kuumailmapalloa, mutta myös kummailma"palloa", eli poljettava propellipolkupyörä-lentokone!! Elokuvan viimeinen puoli tuntia onkin hyvää tavaraa, mutta se on melkein pelkästään Svankmajerin ansiota! Hänen lihansyöjäkasvinsa kasvaa täyteen kukkaansa tutun mainioilla Svankmajerismeillä (kukan keskiössä iso, lipova kieli, kukka oksentaa miestä ja vaatekappaleita), eli kuitenkin loppujen lopuksi jos haluat katsoa loppujen lopuksi hyvähkön, jopa hyvän Lipskyn elokuvan se on kuitenkin loppujen lopuksi tämä...

2 kommenttia:

  1. P.S. No, onhan tässä Carterilla linnunsiipinen, peltipropellinen, henkseleillä vatsan päällä roikkuva peltinen, veivattava kello-mittari(mm kuume ja lämpömittari)-nappislipoveri-lentovekotin! Mutta ei sillä pitkälle lennetä. Mutta miksi asun alapuolella, asusta roikkuu vyötäisillä lelunorsunkärsä kuin kyrpä?

    VastaaPoista
  2. Peltihenkselit, peltislipoveri - elokuvan ainoa oikeasti lentävästi hullun hurja, hurjan hullu idea ja toteutus!! Tätä suunniteltaessa ja tehtäessä on peltipropellikypärä antanut lentävää ideaa ja lähtöä aivokuoreen- ja massaan!!..

    VastaaPoista