lauantai 14. lokakuuta 2023

Spesialistit aka The Specialists (Ranska-85) Alun hullu huhkinta taantuu taaperotuokioksi, vaipuu vauvaloruksi. Siis aikuistaaperoiden temmellys-remellyskentäksi, aikuisvauvojen käsipohjauinniksi.

"Who are you?" "A guy." "No shit!" Kaksi `kaverusta` on kyllä tosiaan Spesialisteja! No, ainakin aluksi ja ainakin toinen; Heti alussa kaksi roistoa on käsiraudoitettu toisiinsa ja he lähtevät pakoon, tai ainakin toinen lähtee ja toisen on seurattava perässä.. Niin, se Spesialismi!: He pakenevat valtavaan rotkoon ja nousevat pitkää pystysuoraa seinää toisiinsa kytkettyinä, tai ainakin toinen nousee ja toinen roikkuu perässä. Ja he pääsevät huipulle, mutta hyppäävät heti rotkokoskeen ("Saan flunssan!"), ehkä sinne olisi kannattanut sujahtaa jo rannalta, olisi ollut helpompaa ja vaarattomampaa, mutta ehkä tästä pikkuhiljaa tai samantien kehittyy "elinikäinen ystävyys"? - `Vakavissaan` tehty buddy-`pöljäily` ja mikä mainiointa, tyypit eivät edes yritä pitkään aikaan poistaa käsirautoja, vaan käyttävät niitä auton ajamisen/työntämisen, syömisen, kiipeämisen, kusemisen "helpottamiseen". Eivät sentään nuku samassa sängyssä, tai nukuvat, mutta ilman käsirautoja. Tässä menee raja! Sitten Rivieralle kasinon heistaushommiin, nainenkin saatiin mukaan vähän juttuun tärkeää järkeä tuomaan, mutta onnistuuko se mitenkään, silloinkaan, sittenkään?... No, elokuva ainakin onnistuu helppoine, nopeine, älyttömine juonenväänteiden ansiosta viihdyttämään.. Vaikkakin heistausosasto on TAAS sitä laahaavinta laahausta, rasittavinta raahausta, tylsintä tarpomista... Saatanan sahaavat sakeat, sokeat suunnittelut ja tarpovat toiminnat, toteutukset!!.. Alun aavaan anteliaisuuteen, avoimmuuteen ei enää päästä, ja juonijunnaus ja tollohahmojen tollopuheet sitovat katsojatkin kahleisiin, kun pojat akkaavat, hakkaavat, lakkaavat, makkaavat (no ei), sakkaavat toisiaan, toisilleen toisistaan... Eli puhuvat, puhuvat ja puhuvat... Paskaa... Eivätkä edes Huonoa Hyvää Paskaa, vaan toistoista, toistaitoista tuhnua...... Alun loistavat anti-apatia-one linerit putosivat näköjään sinne rotkojoen pohjaa painamaan. Huumori on ojassa, pohjassa.. Pomolla on poplari, kalastajanlakki, viikset ja tupakka ja ennalta-apeat, arvattavat jutut, tästäkö pitais nyt repiä riemua?.. Aivan kuin aivan alun olisi kirjoittanut hyperaktiivinen hullu ja loput laahaava, lannistunut lammas. Vaikkakaan "huipennus" ei olekaan aivan höhlintä heistausta, tavanomaisinta taaperrusta, silti reilu puolitoistatuntinen taapero"tuokio" tuntuu tuhannelta vuodelta.. - Spesialistit-elokuva on Rotkon reunalta heitetty kivi jonka idea haihtuu, laihtuu, vaihtuu, putoaa käsipohjasukellukseen. Juuttuu, jumahtaa, jämähtää mutapohjaan... Alku vaikka mitä, loppu ei mitään... Uutta ainakaan. Tarina uuttaa uutta alkuun, mutta sen jälkeen jarrut ja parrut päälle ja vanhaa uraa uudestaan ja uudestaan..

1 kommentti:

  1. Hidasta höpinää, höpötystä. Löysää löpinää, löpötystä. Olis ollut edes pöpötystä, pöpinää, mutta ei; Jumiutunutta juntteilua, urautunutta urpoilua. Vaisu, valju veijaridraama.

    VastaaPoista