keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Taivaan painamat. Suomi-scifin, Pohjois-scifin ylämailla; Lappi-scifi

Näitä ei varmaan monta ole, mutta onkohan olemassa muita Lappi-scifielokuvia (Suomen, Ruotsin Norjan Lapit) kuin Terror in the Midnight Sun aka Rymdinvasion i Lapland? Olen käsitellyt sitä kauhunakin, käsittänyt sen kauhuksikin, koska hirviö. Eikä mikään perus-avaruushirviö, vaan ihan lumipesunkestävä lumimieshän siinä seikkailee. Mutta tuo Rymdinvasion tietenkin vie sitä myöskin scifin suuntaan..


Mutta entä olisko tää?: Idean tähän kirjoituksentynkään sain kun sain tietoja elokuvasta nimeltä The Final Programme aka The Last Days of Man of Earth. (Ekaksimainittu kuulemma pitempi versio. En ole nähnyt kumpaakaan.) Kuulin, luin erinäisiltä tahoilta tiedonrippeitä siitä että tämä sijoittuisi mm Lappiin ja Lontooseen. (Jotkut käyttivät muotoa Lapland, jotkut The Arctic.)
Elokuva perustuu Michael Moorcockin romaaniin The Final Programme (Onko joku lukenut? Mä en ole.). Elokuvassa kuulemma ainakin on seuraavia elementtejä: Post-apocalypse-maailmaa, sterilisaatiota, vanha, maanalainen natsilinnoitus (juuri siellä pohjoisessa), odotetettua Messiasta, Apinamies-teemaa, huumoria, ironiaa, totista tulevaisuuskuvaa.. Trailerin perusteella scifidesign myös kompaktin upeaa, esim yksinäiset showtanssijat läpikuultavien pallojen sisuksissa pyörimässä. Eli näiden tietosirpaleidenkin perusteella vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Varsinkin vielä kun elokuvan jämäkkä Suomi-nimi on Supersankari. Ja vielä sekin tieto, että elokuvan on ohjannut Robert Fuest, legendaaristen, loistavien Dr Phibes elokuvien jälkeen. Ja Mick Jagger kuulemma piti roolia `liian outona`, kieltäytyi. Vaikka hänelläkin tuohon aikaan outoiluelokuvarooleja kyllä riitti..
P.S. Onkohan tässä ufoja? Walter Ernstingin kirjassa `..ja sinä päivänä jumalat kuolivat` on muuten jonkinlainen tunturinsisäinen humanoidikeskus Suomen Lapissa. Vielä tällainen Lappi-viittaus tähän..


Eli jos jollakulla on lisää tietoa tästä elokuvasta (tai jopa nähnyt sen!), niin kirjoitelkaapa tänne. Tai jos olette lukeneet tuon Moorcockin romaanin.
Ja tietty jos tiedätte joitain muita Lappeihin sijoittuvia scifejä, niin listatkaa niitäkin tänne, jos jaksatte. Ja jos jaksatte niistä vielä jotain enemmän kertoa niin sen parempi..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti