torstai 12. heinäkuuta 2012

Undergroundin alkulähteillä


Käytän otsikossa underground-sanaa, ajattelin kirjoittaa nopeasti siitä että nyt vihdoinkin on saatu Jack Keroacin beat-kirjallisuuden klassikko Matkalla elokuvaksi, suht suureksi Hollywood-tuotannoksi. Ja kohtahan se on täällä meilläkin, kirjoitan siitä "heti" kun olen sen nähnyt.

Saapas nähdä miten Matka katsojien Mieliin vaikuttaa. Beat-teoksiahan on elokuvattu melkoisen vähän, joten (ainakin) siinäkin mielessä Matkalla kiinnostaa. En pitänyt aikoinaan paljoakaan David Cronenbergin Alastomasta Lounaasta, vois/pitäis ottaa uusintakatseluun. Uudehkompi leffa Huuto Allen Ginsbergin klassikkorunosta ja oikeudenkäynnistä oli suht ok ja onnistunut, mutta olis voinut olla `biitimpi ja undergroundimpi. Ja jos vähän näitä herroja uudempi hemmo lasketaan samaan sakkiin niin Charles Bukowskia on filmattu jo muutamin kappalein: Kaupungin kaunein tyttö, Barfly, Crazy Love, Factotum.


1 kommentti:

  1. Matkalla oli kahtalainen kokemus, jotkut näyttelijäsuoritukset olivat päteviä, toiset pykiviä. Kuitenkin ihan katsottava ajankuvailu. Sitten on myös tullut vuonna 2013 Kill your darlings- elokuva jossa kiinnostavasti kiinnitytään Beat-touhujen alkuaikoihin, ja jopa aikaan ennen niitä. Yliopistotouhuja, joka luo pohjaa liikkeelle. En ole nähnyt vielä. Daniel Radcliffe Allen Gingsberginä. Näkemieni pätkien perusteella välillä (ilman silmälaseja ja parransänkisenä) hän saavuttaa vilauksittain (no, näinkin vain vilauksia) Ginsbergin olemusta ja persoonaa. Silmalasipäisenä (vaikkakin Ginsbergillä oli silmälasit, heh) hänestä huokuu Harry Potter, vaikka okulaarit ovat erilaiset. Mutta ilmeily vähän Pottermaista myös.

    VastaaPoista