tiistai 25. kesäkuuta 2024

Larceny (USA-48) Vähän jäyhää noirailua, paljon pehmopiilopomoilua ja älyttömyyksiä. Dialogi on loistavaa. Ja Shelley Winters.

Huijari huijaa (tikkulaiha ja jäykkä jäyhä 1] John Payne) olevansa kaatuneen sotasankarin kaveri ja varsinainen huijaus, `pikkuisen` suunnitelmaltaan kökkö (ja varsinkin vastaanoton nopea ja yleinen hyväksyminen huijaussyöttiin on todella kökköä, sillä `kaveri` takeltelee tarinassaan jatkuvasti kuin kala kuivalla maalla henkeä haukkoen) se että hän sanoo leskelle että sankari haluaisi muistopalatsin rakennettavaksi hänen ja tietenkin varsinkin kaikkien kaatuneiden kunniaksi. Ja ei muuta kuin rahankeruuseen! Leskivaimo varmaan aloittaa, rahoittaa keruun.. Ja pikkukaupunki muka pystyy lahjoittamaan 100 000 dollaria, väittää vaimoleski. Joo, ja miehen keksityn karjakuningassedän naudat loput!! - Aika perusnoir, jossa tietää suunnilleen miten käy. suurimpana älyttömyytenä se, että miehen aikoinaan huijaama mies saapuu sattumalta myös kaupunkiin, oliko jopa vielä sieltä kotoisin.. Huoh, Huoh, Huoh... Mukana kummallista väkivaltavitsailua ("Stop twisting my arm! People will think we're married!") ja limaista nais`kehua` ("Don`t tell there`s brain on that beautiful body?" Ja toinen: "You may have a brain, Tory, but you must've rented it out to a medical student!") Maanlaajuiseksi naistenmieheksikin äijää arvellaan näppärässä sanailussa: "You propably have girls hidden in safety deposit boxes all over the country?!" "Only in larger cities." On ne sanailijoita! Ja pikkukaupungissa tietenkin ollaan, sieltähän ne sankarit sikiää ja syntyy.. "No, hard feelings Rick, I`m just doin my job, I had to check." "Okay, you check, Now check out!" 1], vaikka sanookin "I`m a funny guy, I even like broccoli." P.S. Miksi elokuvassa pyydetään odottamaan Joulupukkia, vaikka on vuoden viimeinen päivä? Tulee pitkä vuosi odottaa! Mutta elokuvassa on loistava luonnehdinta tylsästä Uuden Vuoden Aatosta: "I was reading big fat boring book about big fat boring people!" Olis ollut edes elokuva.. Dan Duryean pikkugangsteripomo "huippu"suunnitelman "aivoina" ja Shelley Winters (hieno rooli, harmi että häntä ei käytetä kovin paljoa, hän lausuu, tykittää mm tuon "kirjaviisauden") Paynen naisena.

2 kommenttia:

  1. Kummallinen elokuva. Periaatteessa tämän haluaa joskus katsoa uudestaan, mutta vain noiden älyttömyyksien takia. Jotka eivät tiukkaan, kovaan noiriin (jota tämä yrittää esittää) sovi yhtään. Duryea myös yrittää esittää kovaa pomoa, mutta hänen piilosta, takaa tehdyt "johtajan"""pomon"elkeet ja hänelle käsikirjoitetut kähinät kuinka Paynen hahmo on "soft" ovat vailla mitään logiikkaa ja totuutta. Ainoat "softit" elokuvassa on "pomon" pehmäaivoinen "suunnitelma" ja yleinen pehmopiilo-piilopehmopomoilu.

    VastaaPoista