keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Besökarna - Visitors (Ruotsi-88)


Ruotsalaisen dvd:n takakansi on vuorattu erilaisilla kehuvilla lehtileikkeillä tästä kauhutrilleristä (ei laahaavuudessaan, tylsyydessään kumpaakaan), jossa perhe perinteisesti muuttaa taloon, joka osoittautuu kauhutaloksi.
Tai siis osoittautuu tosiaan sellaiseksi pitkän jaarittelun, laahaamisen ja (näiden) toistamisen  kautta. Minusta kauhua, ei edes kauhun kehittelyä ole erittäin perusteellisesti esitetty ja erittäin, erittäin perinteinen putkien paukuttelu-lattian narina, eikä moneen, moneen kertaan käytetty ja näytetty tärinäkameran zoomailu lukossa olevaan ja kiinni pysyvään vintinoveen.

                 Tapahtumaton alku, tapahtumaköyhä loppu


Sanotaan, että  `Kovinta kauhua on se mitä me emme näe`. Totta, mutta jos tällainen `painajaiskauhu` yhdistetään (eiku se betonoidaan sillä, niinkuin tässä tehdään), laahaavuuteen ja tylsyyteen, niin se ei kyllä oikein skulaa. Tylsä ja laahaava painajainen, ei se, sellainen ainakaan kauhua ole. Jos ei sitten kauhuksi lasketa tylsistymistä. Lopussa on yksi kekseliäs ja toimiva kauhukohtaus, muuten elokuva ei johda mihinkään  Minusta kiltti ja kliseisimmistä kliseisin lopetus ilman minkäänsuuntaista käännettä, yllätystä = `ei johda mihinkään`. Latistava lopetus. Masentava elokuva.


-Kliseisyydessään arvattava ja rasittava, mutta en arvannut että loppu on noin lattea. No, siinä mielessä, negatiivisessa, yllättävä lopetus. Pääsi yllättämään vanhan kauhu -ja roskajäärän.

2 kommenttia:

  1. Ehkä tuossa on syy, miksi kauhu ei henk.koht. uppoa. "Kovinta kauhua on se, mitä me emme näe" - koska minusta sellainen kuvaus on yleensä tylsää. Mutta sitten olen myös sitä mieltä, että jos se peto sieltä varjoista tepastelee päivänvaloon, on se silti yleensä korni ratkaisu. Joten ne tosi hyvät kauhut ovat todella harvassa...

    VastaaPoista
  2. Kyllä, ne tosi hyvät kauhut ovat todella harvassa. Ja totta, tämä rajanveto `näyttääkö vai ei näytä`-kauhun välillä on vaikeaa. Osuit juuri ytimiin. Oikein onnistunut `hirviö` kyllä iskee meikäläiseen, samoin kuin täysin epäonnistunut, viimeksimainittu kutittelee roskahermojani. Tosi hyvä kauhu voi meikäläiselle olla sitä laatukauhua (esim vaikka Peeping Tom), mutta myös roskaa (esim vaikka Troll 2). Mutta kummallakin puolella ovat klassikot nykyään harvassa. Besökarna ei onnistu kummassakaan kategoriassa. No, eihän sitä roskana, roskaksi ole tehtykään, vaan vakavissaan kauhuksi. Liiankin vakavissaan.

    VastaaPoista