tiistai 1. joulukuuta 2015

Meren kasvojen edessä (Suomi-26) Saaristolaiskauhua

Komedia(!)-Filmin (teki kaksi elokuvaa) tuottama  Teuvo Puron ohjaama Meren kasvojen edessä mykkäelokuva ei kyllä ole komediaa nähnytkään, vaan kyllä siinä ihan kauhun aallot vellovat. Elokuvaa kuitenkin hyvin harvoin mainitaan suomalaisen kauhuelokuvan kaanonista puhuttaessa. Outoa, sillä kuten sanottua, kyllä tämä täyttä tarinaa ja tärinää on. Karua ja ankaraa saaristolaiskauhua:


Kolme nuorta miestä (mm Ilmari Unho) kuljeskelee purjeveneellään saaristossa. He näkevät vanhan vihaisenoloisen ukon soutavan ruumisarkkuvenettä kuin jo muilla vesillä.. johonkin.. Selviää että `kaiken kauhun`tyyssija on karu Hylkysaari, jossa asustaa/käy vierailuilla vain muutama henki. On isää (nuorehkomman näköinen mies liimaparrassa) ja tytärtä, ruohoa syövää hullua renkiä, mainittu ukko ja joskus vierailevaa juoppojengiä.. Ja tietenkin... Kummitus! Nuori nainen joka ilmestyy vähän väliä. Välillä saarelaiset sen näkevät, välillä ei. Mutta tuntevat tunnun..


Tällaiseen tilanteeseen ja paikkaan yksi miehistä päättää jäädä kesäksi selvittääkseen Hylkysaaren Salaisuuden.


Tästä seuraa tanakkatarinainen teos, jossa rakkaus, viha ja välinpitämättömyys vuorottelevat ja sulautuvat toisiinsa. Kompakti kuvauspaikka ja muutaman hengen ydinjoukko puhaltavat elokuvan jännittävään poljentoon. Kuvaus on komeaa ja yksityiskohdat, esim kauhujen kummituskammari oivallisesti keksitty ja toteutettu, pienillä jutuilla. Myös restaurointijälki on yllättävän kirkas ja puhdas.


Toimivaa suljetun (ulkoilma)tilan kauhua. Täyttä tärinää!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti