Operaatio Amsterdam sijoittuu ajallisesti Toisen maailmansodan alkupuolelle, paikallisesti Hollantiin (on kuvattu paikan päälläkin), ja juonellisesti (´perustuu tositapahtumiin`) se kertoo muutamien brittimiesten yrityksestä viedä timanttivarantoja Britteihin ennen kuin saksalaiset tulevat paikalle täydellä voimallaan.
Elokuvassa kuvataan kylmäävän konkreettisesti ja aidostikin teiden ja ja katujen kaaosta ihmismassoineen, pommituksineen. Myös vielä suht paikalliset katutaistelut ovat tehty aidon oloisesti. Britit joutuvat niihin, niiden välikappaleeksi, myöskin. Tahtoen ja tahtomattaan. Lähes tyhjät Amsterdamin kadut (vain hollantilaiset sotilaat, ja sen viides kolonnalaiset partioivat siellä) näyttävät absurdinkin uhkaavilta. Sotilasbyrokratiasta tai siitä millä mielellä sotilaat ovat johtuva katujen vainoharha `jonain hetkenä kaduilla voi kulkea, jonain toisena ei´-meininkineen on kuvattu ahdistavan hyvin. Tärkeänä elementtinä elokuvassa on massiivinen posetiivi. Sen soitto lähes tyhjillä kaduilla antaa elokuvalle (absurdia, julmaa) leikkisyyttä. Posetiivi toimii erittäin toiminnallisena elementtinä timantti`ryöstö`kohtauksessa. Miinuksena kapistuksesta voisi mainita sen että sitä näytetään vähän liian usein, liian monissa paikassa elokuvan aikana. Yllätyksellisyys kärsii.
Operation Amsterdam ei ole mikään mieletön jännitysruuvin kiristäjä (sellaiseen näytetään vähän pyrkivän), mutta muutoin melkoisen onnistunut sota/vakoilu/seikkailukintuotos. Pientä, varovaista rakkauttakin häivähtää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti