perjantai 19. elokuuta 2016

Saunaelokuvaa, saunakauhua, saunascifiä, saunafantasiaa...

Tulipa mieleen (lähinnä suomalaiset) saunaelokuvat kun katselin uutta Rakkautta ja Anarkiaa-festivaalin lehteä. Festareille on tulossa pitkään puhuttu ja odotettu megataiteilija Mika Rätön elokuva Samurai Rauni Reposaarelainen. Elokuva kuulemma alkaa kohtauksella jossa Rauni yritetään salamurhata saunassa! Tämäntyylistä saunataistelua, saunamättöä ainakin meikäläinen on odottanut. Tosin Rauni kukistaa katanahyökkääjän oljenkorrella(!), vielä parempi (ainakin meikäläisen toiveissa) tietenkin olisi ollut joku saunareksvisiitta, vihta/vasta, saunakauhakin. Mutta eipä dissata vielä kohtausta, elokuvaa näkemättä. Sillä olen varma että elokuva on varmaankin hullun huikea kokemus. Uniikkia neroutta. Näin sen näen.


Mitä näitä muita sauna, lähinnä juuri noita genre-elokuvia (otsikossa mainittuja ja muita) olikaan? A J Annilan Saunasta olin ennen näkemistä todella innoissani, näkemisen jälkeen en enää ollut, pettymys oli suuri. Kuutamosonaatti kakkosessa, kadunlakaisijoissa herätettiin kuolleita löylyssä, vihtomalla, vastomalla. Mutta oliko näitä muita? Lähinnä kotimaisia, mutta ulkomaisetkin kelpaavat. Ulkomaisista ei tähän hätään tule mieleen kuin Toxic Avenger, se ykkösosa. Eikös siinä ollut kiuaskuolema? (Se olikin istu ja pala-kohtaus.) Ja Jason Goes Manhattanissa on kuuma kiuaskivikohtaus. Charles Bandin Crash-elokuvassa punailmädemoni messuaa saunassa ja Where The Sidewalk Ends-noirissa on poliisi-gangsterikärhämä turkkilais-suomalaisessa saunassa! Ja tästä en ole aivan varma, mutta muistaakseni Michael Powellin ohjaamassa Contrabandissa elikkä Blackoutissa (Bri-40) olisi kuumahuonekidutusta, kuumahuonekuulustelua. Lämpöruuvia väänetään jotta hemmo saataisiin puhumaan..
Olis joskus kiva tehdä pitempi juttu sauna ja sitä sivuavista (genre)elokuvista, Suomesta ja maailmalta. Mitä näitä vielä on? Nyt kiuas kuumenemaan ja löyly laulamaan!

6 kommenttia:

 1. Cronenbergin Eastern Promises tulee näin äkkiseltään mieleen, mutta en tiedä lasketaanko sitä mukaan. Siinä kuitenkin on eräänlainen höyryhuone, jossa Viggo pistää muistini mukaan ainakin yhden äijän kylmäksi.

  VastaaPoista
 2. Ai niin, ja sitten on tietenkin saunaslasher Death Spa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Eipäs tullut heti mieleen,että semmoinenkin on menty tekemään.

   Poista
 3. Ja Killer Workoutissa sivutaan samaa teemaa, sivutaan saunaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sitten on tietysti Red Heat, jonka alussa Arska ottaa saunassa yhteen rikollisen elementin kanssa.

   Poista