lauantai 21. heinäkuuta 2018

Crime in The Streets - Kadun kapinalliset (Usa-56)

Don Siegelin surkeimpia elokuvia. `Raportti` nelkyt-viiskytluvun (New Yorkin) nuorisojengiongelmista. John Cassavetes (lähes kolmikymppisenä!) on aivan liian aikuismainen `Hornets`-jengin pomona. Kyllä hän kovasti yrittää olla vihasta vapiseva haavanlehtinuori, mutta se on sellaista teatteritärinää ja värinää. Sal Mineo uusii edellisen vuoden Nuori Kapinallishahmonsa, ja uusii hyvin.
Mutta tämän elokuvan este on juuri tämä teatraalisuus; Nuorisojengi tanssahtelee, viheltelee, irvistelee naisten ympärillä kuin musikaalissa ikään ja loikoilevat kadulla teatraalisen rennoissa muodostelmissa. Muutenkin ollaan kuin teatterissa; Kadulle tippuu tipotellen hahmoja kuin teatterilavalle ikään. Katu on kaukana tästä, teatteri lähellä. Ihan konkreettisestikin, sillä koko ajan ollaan (sinänsä taiten [liian taiten] tehdyissä lavasteissa, kunnon katuroskaisuus ja roso puuttuu täysin, steriiliä) ajan hengen mukaisesti studiokadulla ja korttelissa.

P.S. Cassavetesin ensimmäinen varsinainen elokuva(pää)rooli. Mutta sitten ensimmäisessä ohjauksessaan, vuoden-58 Shadows`issa hän vie onneksi sen kameran kaupungin ihokosketukseen, ikimuistoisesti New Yorkin kaduille, kahviloihin ja kämppiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti