torstai 29. tammikuuta 2015

Free Radicals: A History of Experimental Film (Fra-2012)

Filminraaputtajia, filmin päälle maalaajia, jopa filminpurijoita ja polttajia sekä kavereita jotka ripustavat filminauhoja tuuleen tai taidegalleriaan roikkumaan (josta joku voi käydä pätkän pihistämässä). Tai yleensä vauhdikasta kuvavilinää. Tällaisia (elo)kuvia saattaa tulla mieleen kokeellisesta elokuvasta puhuttaessa. Selviääpä otsikossa mainitussa dokumentissa sekin, että jos koira pissaa filmikelan päälle ko elokuvasta saattaa tulla avantgardistinen.

"60-luku - hipit, rauha, rakkaus ja kokeelliset kotielokuvat." - Dokumentissa selviää myös että kokeellinen elokuva voi olla myös esim lentäviä hattuja tai tenniksenpeluuta autiomaassa, ilmaan maalaamista tai joka puolella pyörivää silmää, mutta on se sitten ulkoisesti itse filmiin vaikuttavaa (esim filmin raaputus) tai sisäistä laatua olevaa, itse kuvattavaan materiaaliin vaikuttavaa, niin usein se on `yhteiskunnallista elokuvaa`. Sekä pinnan alta ja/tai päältä. Erittäin voimakkaalla visuaalisella kerronnalla tehtyä.

Pip Chodorovin ohjaama, koostama elokuva on maaginen matka ja katsaus avantgarde-elokuvaan ja lyhyydestään huolimatta (82 min) se on kattava ja kiireetön tuotos kohteestaan. Jopa niin kiireetön että siihen mahtuu muutama kokonainenkin lyhytelokuva. Harvinaisen osaavaa ja ihailtavaa toimintaa.
Free radicals on elokuva jota seuraa kiinnostuneena koko kestonsa ajan, ei yhtään tylsää hetkeä.

Mukana mm Hans Richter, Jonas Mekas, Stan Brakhage, Ken Jacobs, Michael Snow, Peter Kubelka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti