sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Sumujen laituri (Ranska-38)

Mm Jean Gabin, Michelle Morgan ja Michel Simon pääosittavat loistavasti tätä Marcel Carnen ohjaamaa mestarillista elokuvaa, jossa pako, kyynisyys, rakastuminen ja unelmointi-kehä kiertää Le Havren satamakaupungin varjojen, laitakatujen, kapakan ja parin asunnon kautta päätepisteeseen, tai päätepisteisiin.
Jean Gabin esittää hienolla vaihtelulla armeijakarkuria joka kyynisten puhepamausten jälkeen kuitenkin rakastuu samalla nuoreen naiseen, jota Morgan esittää hienon hauraalla intensiteetillä. Ja Morganin hahmo se vasta rakastuukin!
Tielle vain astuu Simonin oivan kahtalaisesti esittämä oudohko kaveri sekä onnetonta "gangsteri"sakkia johtava rahasurkimus..
Ja Michel Simonin näyttelijyyttä on aina mielenkiintoista, outoakin seurata; aina vähän vierasta, muhevaa möyrintää tarkalla tatsilla. Niinkuin vähän sinnepäin, vasemmalla kädellä, mutta silti (tai juuri sen takia) yleensä napakymppiin. Tämmöisiähän tärisevät, värisevät ihmiset ovat. Yhtäaikaa läpinäkyviä ja umpeenmuurattuja. Laasti värisee.

"Kaikki unelmoivat."  "Jokaisella on unelmansa."

Huikea runoelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti