tiistai 6. elokuuta 2019

Tin Star - Hopeatähti (USA-57)

`Hyvä palkkionmetsästäjä ja entinen sheriffi` (Henry Fonda) tuo raharuumiin kaupunkiin. Kaupungin kuolemantuomioita (varsinkin ilman oikeudenkäyntiä) vastustavat rahamiehet ja tuomari(t) haluavat hänet heti pois kaupungista kun palkkiorahat saapuvat. Samoin haluaa hän. Vai haluaako? Sillä kaupungin `keltanokka kautta kovanaama`sheriffiä (Anthony Perkins!) on opetettava ja kaunis leski ja lapsi ovat hänelle ystävällisiä. Ja toisinpäin.
Mutta ystävällinen ei ole kaupungin kovis, pahis (raharuumiin serkku muuten, Neville Brand) eikä syrjämökkirähjärikollinen (Lee van Cleef).

Tämä Anthony Mannin jämäkästi ohjaama ja koko näyttelijäjoukon jämäkästi näyttelemä western tuo esiin reilun oikeudenkäynnin periaatteita, intiaanien hyvin kautta kaltoinkohtelua, hyvin sekaan sopivia lännenelokuvakliseitä vähän liiankin epäuskottavan helposti ja nopeasti mutta ylevästi. Toimiva perustarina, toimiva peruswestern. Ei muuta. Tarvitsekaan. Mutta ei tämä(kään) tee minusta westernfania, vaikka tulinkin, tunsinkin ylevöitetyksi.

`Hyvää länsiläppää`:

"Oliko se totta kun kerroit että sinkin olet ollut sheriffi kuten minä?" "En kuten sinä."

"Kaupunki ei halua rikollisensa kuolleina." "Tiedän. He haluavat sheriffinsä kuolleena."

Sheriffi: "Nähdään aamulla." Palkkionmetsästäjä: "Pelkään pahoin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti