sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Portrait of Hell (Jap-69) - `Fulciaaninen`, `Beyondiaaninen` elokuva kymmenen vuotta aikaisemmin

Onkohan Lucio Fulci nähnyt Shiro Toyodan ohjaaman Portrait of Hellin eli Jigokuhen`in ennen mestariteoksensa Beyondin (-81) (ja miksei myös Gates of Hellin) suunnittelemista ja tekemistä. Sillä niin samantyylisissä helvettivisioissa näissä kaikissa vellotaan.

Muinais-Japanissa Korealainen taiteilija menettää tyttärensä japanilais-lordille ja saapuu hakemaan tyttöään takaisin, mutta epäonnistuu siinä hankkeessa. Mutta lordi tarjoaa hänelle toista hanketta, tekemään hänelle valtavan ylistysfreskon. Mutta taiteilija alkaakin maalaamaan ('fulciaanista`) freskoa Helvetistä...

Tästä työstä tuleekin elokuvan kantava voima ja päälinja. Efektit eivät ole kovinkaan huikeita (eivät täysin helvetin portit avaudu), mutta sopivan kompakteja esittämään helvetin puristavuutta. Tässä ei ole onnistuttu aivan Beyondin malliin (varsinkin Beyondin loppu hakee vertaistaan), mutta erittäin hyvin kuitenkin. Mestariteos tämäkin, jota erittäin onnistunut dialogi ja yhtä aikaa junnaava ja `eteenpäin` vievä (`tie helvettiin`) juonenkulku loistavasti tukevat.

"This is Hell! You are Hell!"

P.S. Dvd:n  takakannessa lukee isoin kirjaimin: WARNING! CONTAINS: VIOLENCE, PHILOSOPHY
3 kommenttia:

  1. Väkivallan vielä sulatan, mutta että filosofiaakin... Ei hyvä, ei ollenkaan...

    VastaaPoista
  2. Filosofiavaroitus on kyllä tosiaan aikamoista tavaraa..

    VastaaPoista