lauantai 5. syyskuuta 2015

Regina ja miehet (Suomi-83)

Anssi Mänttäri teki Suvi-Marja Korvenheimo-nimellä trilogian 80-luvun alussa. Keskimmäinen, Regina ja miehet on niistä paras. Se on näyttelijöiden juhlaa, mutta ei käsikirjoituskaan kalpene.

Rea Mauranen esittää eronnutta kovakuorista, teinityttärensä kanssa äitinsä luona asuvaa tv-toimittajaa hyvällä lämmöllä. Hänen uusin projektinsa, Kirjailijan haastattelu, saa elokuvassa ylikorostetun aseman, mutta tarkoituksella, toimivasti. Se on elokuvan ja toimittajan senhetkinen vahva johtolanka, joka pyörittää tarinaa eri suuntiin: Mukana `sopassa`ovat ex-mies (jota Paavo Piskonen esittää hyvällä värinällä), uusi suhde (Heikki Kinnunen; yllättävänkin hyvin, vaikka huumoriminä purskahtelee ehkä vähän liikaa esiin), Äiti (Aino Lehtimäki, ehkä elokuvan onnistunein hahmo) sekä teinityttö, jota Kaisa Piskonen esittää teinikliseisesti, mutta siksi juuri hyvin. Ja tietenkin Tunnettu Kirjailija, jossa Jörn Donner esittää ja ehkä tekee pilaakin itsensä oloisesta hahmosta tietenkin rutiinilla. Sekä vielä Liisa Halosen hahmo, joka rakastuu Kirjailijaan mystisen osuvasti.

Pidin paljon elokuvan keskusteluista, joiden annettiin jatkua. Pitkinä, tavallisina, mutta aina välillä myös asiaa sisältävinä. Esim kohtaus jossa ex-mies tuo jälleen jouluksi piparkakkutalon piirustukset vanhalle perheelleen on yhtäaikaa hellyttävä, typerä ja nerokas. Pientä timanttia. Tai kapakkakeskustelut ovat juuri sellaisia kuin ne ovat: Joko yksi tai kaikki mölyävät omiaan, ja toiset "kuuntelevat", tässä yksi paasaa ja toinen kännisen kyynisesti puhetulvan laiskan tehokkaasti silloin tällöin lyhyesti katkaisee. Itse Kirjailijan haastattelukin päättyy aikamoisella tavalla, joka muuttaa yllättävän monienkin henkilöiden elämää ja suunnitelmia. Mutta muuttuuko mikään sittenkään... Elämää.

Tavallista tarinaa muutamilla onnistuneilla erikoisuuksilla ryyditettynä. Juuri sen verran että siitä ei tule tylsä eikä liian outo. Nerokasta.

Dvd:llä mukana ollut lyhyt haastattelupotpurri on myös mainio pläjäys, sisältäen auton rassausta ja asiaa. Lopussa rätti lentää kohti kameraa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti