torstai 3. syyskuuta 2015

Doctor X (Usa-32)

Raakoja kirurginveitsimäisiä murhia tapahtuu kaupungissa, ensimmäinen, ainoa ja suurin epäilyksen kohde on Tohtori X:n eli Tri Xavierin kartano-laboratorio, jossa ryhmä eri syistä ja eri tavalla sekavia, jopa hulluja tohtoreita ja professoreita suorittaa kokeitaan, kukin omassa kammiossaan.. On mm käsipuoli mies joka seilasi merellä pitkään haaksirikkoisena..

Kartano ja varsinkin sen laboratorio on tässä väri(!)elokuvassa komean näköisiä, laboratorio varsinkin, tyylikkään goottilaisuuden ja futuristisen laboratoriodesignin yhdistelmä.
Tarina on tiukasti etenevä mysteeri, jossa murhat, jopa kannibalismiepäilyt, kuuhulluus, synteettinen iho sekä huumori sopivat yllättävän hyvin yhteen. Lee Tracyn esittämä, "sähköisellä" kämmenpohjasuristimella ihmisiä jekuttava ja jatkuvasti "Bad Luck`ia" toitottavana sähläritoimittajana on yllättävän hauska roolissaan. Hän sattuu olemaan aina paikalla piilossa (tarkoituksella tai vahingossa) kuuntelemassa kun poliisit tai professorit punovat juoniaan; Hän on lakanan alla jököttävänä huijausruumiina ruumishuoneella tai luurankojen kanssa leikkimässä laboratorion kaapissa. Ja kertoilee tietenkin tietojaan eteenpäin toimitukseen jatkuvalla syötöllä.. Lionell Atwill esittää X:ää ja Fay Wray hänen tytärtään. Osaavaa kauhuelokuvien perusporukkaa. Ja ohjaaja on muuten Michael Curtiz.

1 kommentti: