tiistai 14. elokuuta 2018

Gun Crazy (Usa-50)

Joseph H Lewis on amerikkalaisen rikoselokuvan vahvaa perustaa ja Gun Crazy hullu, villi ja tanakka rikoselokuva-noir-Bonnie ja Clyde-tykitys.
Bart Tare (John Dall) on ollut jo lapsuudesta asti luonnottomalla, mielettömällä, mystisellä, määrittelemättömällä tasolla ja tavalla kiinnostunut, suorastaan vimmaantunut, kiimaantunut aseista ja ampumisesta (`Ainoa asia minkä hän osaa, ja mistä on kiinnostunut`), mutta ei tappamisesta. (Tämä jatkuu aikuisenakin, läpi koko elämän.) Kun hän jo pikkupoikana ryöstää asekaupan, joutuu hän nuorisovankilaan. Sen ja armeijan jälkeen hän palaa takaisin vanhaan kaupunkiin.
Tavatakseen tivoli-karnevaaleilla, kiertävällä karnevaalilla mestarillisen ampujanaisen Annie Laurie Starr`in (`Annie Mestariampuja!`-Peggy Cummins). Heistä tulee sangen nopealla sykkeellä erottamattomat. Niin rikoksessa kuin kiihkoisessa rakkaudessakin. He aloittavatkin lähes heti kiimaisen kuolemanrallin lukuisine ryöstöineen ympäri maata ja mantuja. (Selkeästi seksuaalisin Bonnie ja Clyde-variaatioista.) Bart säilyttää vastenmielisyytensä tappamiseen, mutta Annie on tappanut ennenkin ja tappaa uudestaankin. Mutta pariskunta pysyy kiihkeästi yhdessä, loppuun asti... (Bart Tare:"We go together. I don`t know why. Maybe like guns and ammunition go together.")


Molemmat ovat rooleissaan loistavia ja Cummins suorastaan uskomaton.


"Let`s go walk on the beach." "I just read an article about funerals."


Tanakka, tiukka `tutkielma` amerikkalaisesta asehulludesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti