maanantai 18. joulukuuta 2017

One Step Beyond (Usa-59-61)

Tuli saatua dvd-boxina Twilight Zonen tv-sarja edeltäjyys-samanaikaisuus, ja TZ:taa tuntemattomampi tapaus (Madness-maisen, heh, nimen omaava) One Step Beyond. 70 jaksoa (kaikki eivät mukana boksissa), olen nyt katsellut niitä järjestyksessä ja sieltä täältä nimien, juonikuvausten mukaan. Samalla tavoin tulen kirjoittamaan pikkuhiljaa niistä tänne. Jakson eteen laitan aina sen järjestysnumeron sarjassa.


Sarjan juontaja, ohjaajakin ja eräänlainen esiintyjäkin on John Newland, hän "tunkee" `aina` alussa ja lopussa kunkin jakson kulisseihin.
1. Ihan ensimmäinen jakso vuodelta-59, The Bride Possessed. - Häämatkalla ollut nainen muuntuu henkisesti erään itsemurhapaikan kohdalla itsemurhan tehneeksi naiseksi. Ja alkaa tätä kautta, sairaalavuoteen kautta eräänlaisesti selvittämään tapausta. Hyvin nimetty, näytelty suht kekseliään- jämäkkä (ainakin silloin) tarina. Tosin Morsiamesta on tehty liiankin bimbo (samoin kuin aviomiehen kavereista). En tiedä yritetäänkö tällä erottaa kikattavalla, piipittävällä äänellä puhuva Morsian ja matalalla örinällä puhuva itsemurha-vastinkappale toisistaan, mutta se olisi tullut esille vähemmilläkin äänien äärimaneereilla.
2. Night of April 14th (-59) - Titanic-tarina. Nainen näkee unia jossa hänen aviomiehensä hukkuu, mutta unet ovat fuulaa, koska he ovat menossa häämatkalle Sveitsiin, jossa `ei voi hukkua`(!!). Mutta sitten käykin niin, että aviomies on saanut liput Titanicille, ja loppu on `historiaa`..
Jämäkkä tarina, Titanic ei ole aivan studiotuotoksen näköinen (tosin sisäkuvat tietenkin jostain maanpäällisestä palatsista, sen halleista ja portaikoista.) Aviomiehenä Patrick Macnee.

4. The Dark Room. Valokuvaajanainen saapuu Pariisin kuvaamaan `tavallisia ihmisiä`. Lähes heti tyhjästä ilmestyy kummallisiin vaatteisiin pukeutunut kumma kameraapelkäävä mies. Tässä tämä jakso. Kummaa miestä esittävän miehen irvistelevä näytteleminen huonolla tavalla outoa ja erikoista, eli siis huonoa. Cloris Leachman valokuvaajattarena on hyvä. Julman raastava yksityiskohtava ovat hänen jatkuvat pääkipunsa, odotin niihin jotain ratkaisua. Sellaista ei tullut, jos se ei ole näin heppoinen; Se olisi eräänlaista konkreettista, sananmukaista aavekipua. Toivottavasti kuitenkaan ei, mutta odotin tukevampaa twistiä. Tai edes jonkinlaista twistiä. Dark Room on vaimea, laimea floppi.


45. Vanishing Point (-60) Pariskunnan tappelun (jälleen) jälkeen nainen jättää miehen kuistille ja paukkaa raivoissaan (heidän) taloonsa. Ja Talo kadottaa, imaisee, näkymättömäitsee hänet olemattomiin, kuulumattomiin. Ja miestä tietenkin epäillään murhasta. Mutta kun ruumista ei löydy.. Mies palaa Taloon, sänki sakenee ja järki sekonee.. Hän nousee yläkertaan...
Jämäkän mystinen puolituntinen. Tällä kertaa Newland oikein ottaa dialogia näyttelijän kanssa. Oiva idea.


77. The Last Round (-61) Charles Bronson ikääntyneenä (ei nyt niin ikääntyneenä, ihan hyvässä kuosissa) nyrkkeilijänä. Häntä ja muita, katsojiakin kiusaa aaveareena, aavekehä ja aavenyrkkeilijä. Vaikka nyrkkeilyelokuvat ovat yleensä juuri siihen liittyvää, niin tämä tyrmää tylsyydellään (vaikka Bronson onkin hyvä), vaikkakaan ei kestä puolta tuntiakaan. Ei olla muualla kuin pukukopissa ja kehässä. Tylsä tarina. Tunkkainen toteutus.


92. Sorcerer. Ensimmäisen Maailmansodan saksalaisupseeri (Christopher Lee) väittää väittämistään, inttää inttämistään `kuulusteluissa`, että hän on tappanut petollisen naisystävänsä. Vaikka välimatkaa on satoja kilometrejä! Lee hyvä (hän kannattelee tarinaa) tyypilliseen tapaansa ylijäykkänä (taito se on sekin, ja tähän se sopii, kuten myös esim Draculaan) upseerina.
"Take a big step..."


3. Emergency only (-59). Cocktailkutsujen selvänäkijä kertoo tuntemattomalle miehelle hänen seuraavan vuorokauden tulevaisuudestaan, joka sisältää mm junaa ja veitsinaista. Jännitys kasvaa ihan hyvin, loppu katsojasta riippuen joko jännityksen lasku tai Valitut palat-tyylinen ihmetarina. Tai molempia. Kyllä tämän katsoo. Newlandin liioittelevasta alkupuheesta: "But this one..oh boy..this one."


36. Make Me Not a Witch. (-61) Taas Valitut Palat-kamaa, uskontotwistillä. Virkistävä noitatarina, siinä mielessä, että se tapahtuu suht tekoaikaan, ei ainakaan lähimainkaan keskiajalla. Tai tyttö, nuori nainen on oikeastaan yhtäkkiä ajatustenlukija. Ja saattaa kusipäiset vanhempansa entistä kusipäisemmiksi. Sitten seuraa elokuvan nimen mukaista kirkkorukousta, kilttiä pappia, kadonneita lapsia, mykkää miestä. Tarina kantaa joten kuten, mutta vähän juosten kusten. Mutta välillä kiva katsoa kilttiä, uskonnollista `noita`tarinaa. Vaikka totutus onkin tönkkö. Vnhempien kusipäisyyskin pyyhkiytyy kuin taika(sic)iskusta.

32. Reunion (-59) No, nyt on Valittuja Paloja kauhukierteellä! Nuorten saksalaisten ryhmä pitää picniciä juuri sodan aattona, kynnyksellä. Tulevasta sodasta tietäen tai ei, joku jopa sitä toivoen. Sillä ryhmästä yksi on natsismin kannattaja, loput eivät. Picnicporukka saa radiosta Tiedon, Saksan Sodanjulistuksen, Hyökkäyksen Puolaan. Sovitaan että nähdään tällä samalla paikalla sodan jälkeen ensimmäisenä sunnuntaina. Mukaan tulee mustasukksisuutta, murhaa, luurankolentäjää...
Sitten siirrytään aurinkoisista, mutta mustien pilvien ympäröimistä etkoista suoraan julmiin jatkoihin, siihen ensimmäiseen sunnuntaihin. Pitkästä, julmasta sodasta ei näytetä mitään. Mutta näytetään mitä se, sota, tekee julmille ja vähemmän julmille, pienille ihmisille. Otteessaan pitävä tarina.

49. The Clown (-60) Varhainen klovnikauhistelu. Mutta Klovni ei ole vielä läpeensä paha. Paha mies, hyvä nainen ja hyvä-pahaklovni sopivan suttuisen sirkusmaailman takapihoilla. Areenoita ei nähdä. Areenoilla ei käydä. Ei olla valokeilassa, vaan hämärässä. Klovnit ovat aina takakujien kulkijoita, hyvätkin. Hyvä Klovni `muuttuu` kuten ikuisen janusnaamionsa kuvaa, myös janusmieliseksi pahuuden poistajaksi. Pystyy jopa ruumiista irtautumiseen.
Ei ehkä lunasta kaikkia `tavoitteitaan`, mutta oikein toimiva pikku pala. Voikin olla, että isompana palana olisi toiminut paremmin.

19. The Captain`s Guests (-59). Tässä episodissa on järjetön alku, mutta järjettömän hyvä loppu, Aluksi pariskunta murtautuu vanhaan `hylättyyn` taloon, sitten vuokraa sen! Paikallisten papatusten mukaan "It is unfriendly house, that don`t like people".
Luulinkin alussa pariskuntaa jonkinlaisiksi dandyiksi vagabondeiksi, mutta kyseessä onkin arkkitehti vaimoineen!

Talossa oleva kusipääkapteenin muotokuva ottaa arkkitehdin heti valtaansa. Ja ottaa lujasti; Ensiksi mies piirtelee vanhojen purjelaivojen pohjapiirrustuksia, mutta kohta hän on kuin Kapteeni, pahansuopa ja hän vanheneekin valkotukkaiseksi v****upääksi. Paras episodi tähän mennessä. Robert Webber loistaa pääosassa.
Näitä tulossa vielä paljon lisää.. Tulevissa Jaksoissa mukana mahdollisesti (koska kaikki jaksot eivät mukana, parikymmentä puuttuu) mm Christopher Lee, Charles Bronson, Warren Beatty, Joan Fontaine, Cloris Leachman, Donald Pleasence, Robert Blake, Robert Lansing, Robert Loggia, William Shatner, Yvette Mimieux!

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa jo nyt kiinnostavalta tapaukselta. Tarttee lisätä hankintalistalle nääs.

    VastaaPoista