keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Dick Spanner P.I. (Bri-86-87)

Thunderbirds-Gerry Andersonin lyhytaikainen suht ei-korrekti-episodointi Dick Spanner P.I. on noir-ja dekkaripilarymistely joka sijoittuu suht lähiavaruuteen, New Yorkiaaniseen nukkekaupunkiin. Poikkeuksellisesti nyt käytetään paljon stop motion-muovailuvahameininkiä, millä onkin hyvä esittää kaikenlaisia ja kokoisia avaruusmölliäisiä ja ihmisiäkin, tietty.
Yksityisetsivä Spanner taas on muovailuvahan ja `pellin` ristisiitos, peltipäinen ja nyrkkinen, jalaton berberihemmo (kai muka robottia takin allakin) joka liitää, pyörii (hänellä on renkaat) vauhdilla pitkin paheellisten katujen pintaa... (Ensimmäisessä jaksoryppäässä selvitetään kadonnutta sirkuksen ihmiskuulamiestä. [`Someone says, that he`s fired!`], viimeinen osarypäs taas on enteellisesti nimeltään The Case of The Missing Episode.)


Sarja (ainakin dvd) sisältää kolme eri episodikokonaisuutta ja ne taas serialmaisesti tusinan verran jaksoja. Serialmaista on myös se, että jokainen jakso päättyy cliffhangeriin, vaaranpaikkaan..
Kieli poskessa ja aivot avaruudessa tehdyt tarinat ovat mukavan kökköä läppää, ja nimenomaan kökköä dekkari-noir-läppää, ja nämä lausahdukset ovat kökön `kekseliäitä`, ja varsinkin konkreettisen sananmukaisesti esitettyjä. Kuten esim: `I took-open-close the case`, `Basketcase`, `I smell a rat` - `Something fishy here` `I hit the sack`,  `I´m in a jam!` `Someone`s tailing me`.`Scotch on the rocks`, `I get the picture`-`I`m framed!`, `This is murder one` - `Twice`. Lisäksi mm seuraavaa: Avaruusaluksen perässä lukee `Ylipitkä kuljetus`, Kaupunki on täynnä voimakkain vilkkuvaloin varustettuja valotauluja joissa lukee "Save Electricity", seinään on tägätty `Ban the graffiti", baarin nimi on Crow Bar (baarin logossa tietenkin korppi ja sorkkarauta), lääkekaapissa lukee Thirst aid ja postilaatikoissa Mail ja Femail. Elokuviinkin viitataan, elokuvajulisteessa on Arnold Scwartzburgerin Decorator, maalipensseli käsissään ja toisessa julisteesa Casablancasta on tullut Timbuktu.

Sirkusteltta-Avaruusalus, Kuorsaava Kerrostalo, Sing a Song-vankila...and Topless Mutants


Kivaa kovaa tykitystä niin dialogin kuin visuaalisuutensakin puolesta. Mutta sen verran kovaa, että välillä pitää vetää naurua, happea, henkeä, lepoa....

2 kommenttia:

  1. Dick Spanner kuulostaa joltakin huonolta pornonäyttelijän taitelijanimeltä.

    VastaaPoista
  2. Ajattelinkin ensin tämän olevan seksi tai ainakin pikkutuhma-parodia.

    VastaaPoista