tiistai 1. heinäkuuta 2014

Black Lieutenant

Tulikin tämmöistä: - Poliisiautoletka kiertää ympyrää astronautin ympärillä - Alaston mies murskaa pöydällä lojuvan melonin viidakossa nyrkillään - Ja "lopuksi" vielä takaisin "avaruuteen": `Elokuva elokuvassa`-kuvauksissa astronautti yrittää syödä hot dogin, mutta visiiri on tiellä. Hän heittää hodarin leijumaan...
Tällaisia hallutsinaatioita poliisi George Latimer (Christopher St. John (Shaft)) saa blaxploitaatio"klassikossa" Top of the heap (-72) pitkin poikin työpäiväänsä, Ja "normaalissa" elämässään vaimo ja lapset eivät tietenkään ymmärrä häntä eikä hän heitä. Ja kun George yrittää päästä tyttöystävänsä asuntoon sisään, avaisitko oven ("Let me in!), niin tytteli vain toistelee laulaen ja kitaraa sängyllä näppäillen mitä hemmo huutelee, ja jokainen vastanäyttelijä sanoo ottavansa osaa Georgen äidin kuolemaan. Partiokaverin kanssa vain riidellään tai huudellaan UFO:jen miehistöille että pysyykää vain siellä, täällä ei ole mitään nähtävää. Muutenkin töissä menee paskasti.


Äidistä puheenollen, hautajaisiinkin pitäisi lähteä, vanhaan synnyinkaupunkiin. Äiti ja synnyinkaupunki tietenkin teettää ja tuuttaa lisää halluja: George saapuu kaupunkiin huomatakseen että koko kaupunki on tyhjä. Tai ei aivan tyhjä: kun George on rynnistänyt keskellä katua olleen kiviseinänpalan (seinässä on viesti Georgelle) selviääkin että äiti istuu keinutuolissa keskellä katua ja kaupunkia. Sitten äiti ja poika tanssivatkin villejä rytmejä keinutuolin ympärillä...
Kaupunkiin palataan vielä avolimusiinilla jossa kotikaupungin sankaria otetaan vastaan riemuisin kansanjoukkohuudoin, kansaa ei tosin, muutamaa katujen varsille ripoteltua poliisia lukuunottamatta, näy. Ajelu päättyy John F Kennedymäiseen murhaan. Nixoninkin näköinen mies vilahtaa parvekkeella.


Lisäksi tämä blaxploitaatio-omituisuus sisältää myös tyypilliset musiikit, katu-uhoilut ja kapakkatappelut.


Vahvasti Abel Ferraran Bad Lieutenantin mieleen tuova elokuva on totaalisen tärähtänyt, huikea hengentuote, huikea esitys.


P.S. Pääosanesittäjä St. John on muuten sitten myös käsikirjoittanut ja ohjannut tämän Night Visionssisakin viitisen vuotta sitten esitetyn,  obskuureihin avaruuksiin leijuvan ja lentävän outoilupalan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti