lauantai 28. kesäkuuta 2014

Asylum

En ole episodielokuvien ylin ystävä, en myöskään kauhusellaisten.

Episodielokuviin erikoistuneen (toki paljon muutakin) kauhupuljun Amicuksen Asylum-elokuva vie episodimaisuuden melkoisen lähelle yhtenäistä elokuvaa, oikein hyvin onnistuen.

Robert Powellin esittämä lääkäri saapuu mielisairaalaan, jolloin selviääkin että hänet puhelimitse, kirjeitse taloon töihin ottanut lääkäri onkin "liittynyt" potilaiden joukkoon ja uuden tohtorin on nyt sitten jostain kumman (mutta kieron kiinnostavasta) syystä selvitettävä kuka yläkerran potilaista on ex-tohtori.

Tämä tutkintaretki sitoo yllättävän hyvin kourallisen tyyppejä ja tarinoita lähes kokonaiseksi elokuvaksi (yksi potilas ja hänen tarinansa on aina yksi episodi) ja sulauttaa ja sujauttaa episodimaisuuden mahdollisimman minimiin.

Näyttelijäkaarti on nimekästä ja onnistunutta. Peter Cushing, Herbert Lom, Charlotte Rampling, Barry Morse jne ja tarinat vaihtelevat mukavasti perinteisemmistä aiheista (pettämisdraamaa, mielisairautta (jo ennen sairaalaa)) kummallisempaan osastoon, joka sisältää verta imevää ja päälle hyökkäävää pahuuden pukua, robottikauhua ja outoon osastoon voi ehkä myös laskea Amicuksen perinteiset paraatikohtaukset jossa ruumiinosat vainoavat ihmisiä. (Tässä paketoituina).

Jutun ja tohtorin henkilöllisyyden selviäminen on aikamoisen arvattava antikliimaksi, mutta matka sinne on mielenkiintoinen.

3 kommenttia:

  1. Tämä on tuolla VHS-hyllyssä nököttänyt jo sen verran pitkään, että voisin sen tänään katsella vihdoin pois kuleksimasta. :D

    VastaaPoista
  2. Mjötäh, ei episodikauhu uppoa? Ei edes Tales of Terror tai Black Sabbath?

    VastaaPoista
  3. No, ei oikein. No Black Sabbath on kyllä uponnut muutamaankin kertaan, No Bava onkin Bava.

    VastaaPoista