maanantai 6. tammikuuta 2014

Yhteys Tuonpuoleiseen/ Tuntematon Yhteys

Yhteys Tuonpuoleiseen (Beyond the Door (-74) on paras näkemäni Manaaja (Rosemaryn Painajainen)-johdannainen.

Manaaja-johdannaisista (Rosemaryn Painajaiseen päin kumartaen) poiketen tässä manattu onkin raskaana oleva äiti. Mutta äiti onkin teinityttömäinen ja siksi muutos örisevään hirvitykseen on jyrkkä, mutta onnistunut. Äitiä esittävä Juliet Mills vetääkin nämä molemmat roolit/puolet (varsinkin hirvityksen) erittäin hyvin. Hän onkin "normaalina perheenäitinä" paljon rasittavampi tapaus. Maskeeraus on niljaisia visioita vilisevää ja vyöryttävää ja aidosti pelottavan tuntuista. Juttuun sekoittuvat myös perheen isä, kaksi lasta ja Salaperäinen Dimitri, mies kuoleman takaa.

Elokuvassa käytetään usein (onnistuen) pysäytyskuvia tehokkaan tunnelman luomiseksi ja yksittäisenä niljavisiona voisi mainita vesilasissa ja lattialla liikehtivän (katselevan?) silmämunan. Myös melko pitkä kohtaus jossa katusoittajat hyökkäävät miehen kimppuun (huilisti pitää huiluaan koko ajan nenässään?!) on mainio. Siinä on outoa uhkaa.

Tuntematon Yhteys (Stranger Within (Usa-76)) on TV_kauhuilua scifeilyä parhaimmillaan. On huomattu se että kun tehdään TV:lle, niin silloin pitää jättää näitä niljakkaimpia visioita vähemmälle, jos ei kokonaan pois ja panostaa oikeanlaisen tunnelman luomiseen. Tässä onnistutaan.

Elokuva kertoo naisesta jonka ufosäde saattaa raskaaksi, ja miten se vaikuttaa perheeseen. Varsinkin kun mies on steriloitu vuosia sitten. Tuloksena on eräälaisen aviohelvetin kuvaamisen pikkuklassikko. Sellainenkin kohta jossa nainen käy kirjastossa hurmiossa sivelemässä kirjoja ja LP-levyjä (siirtää tietoja lapseen) on tehty niin oikeaan paikkaan ja perusteelisesti ettei huumorille jää mitään sijaa. Upea kohtaus.

Ja jälleen on kehuttava naispäänäyttelijää. Barbara Eden onnistuu rakastettavan/ärsyttävän maisen roolissa erinomaisesti. Myös miestä esittävä George Grizzard tuo hyvin esiin miehen hämmentyneen raivon.

Elokuvassa on aitoa uhkaa. Mallikelpoista työtä.

Elokuvien Suomi-nimet ovat peräisin vanhoista Suomi-VHS:siltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti