maanantai 21. toukokuuta 2018

The Phantom Light - Kummitusmajakka (Englanti-35)

Walesilaisen kylän majakassa on Phantom Light, Aavevalo, joka on aiheuttanut ainakin edellisen majakanvartijan `murhan` ja tehnyt toisen hulluksi. Jostain syystä viimeksimainittua pidetään vieläkin majakalla sängyssä makaamassa. Välillä köysissä, välillä ilman, välillä hän karkaa..  Valo on aikaisemminkin aiheuttanut karkaamisia, katoamisia, kauhua...
Näitä juttuja kuulee ja jotain näkeekin uusi majakanvartija, joka joutuukin aikamoiseen pyöritykseen. Ja moni muukin. Sillä majakkakauhisteluiden vastaisesti siellä pyörii porukkaa kuin pienessä kylässä; Paikalla on (ja jää) uuden vartijan lisäksi tuo mainittu sänkymies sekä vartijan apurit, vanha valittaja ja nuori naureskelija. Lisäksi paikalle `haaksirikkotuu` mies pienessä purtilossaan ja purtilon pienuudesta (avomoottorivene) huolimatta huomaamatta  jäänyt nainen, salamatkustaja. Joku onkin sitten perinteisesti toimittaja, joku etsivä, joku armeijasta, joku pahis.... Ja taitaa se pieni kyläkin lopussa soutaa paikalle.


Michael Powellin ohjaajaura loppui, lopetettiin oikeastaan kauhumestariteokseen Peeping Tom, mutta hän näkyy tehneen `kauhua`, kauhu-quickien myös uransa alkupuolella. Tämä on eräänlaista kauhua ja eräänlaista komediaa, jonkinlaista jännitystä (viimeiset puoli tuntia) ja jäykkää draamaa. No, jäykkää on kauhu, komediakin, tosin Gordon Harker uutena vartijana ja Binnie Hale salamatkustajana ovat hyviä. Jenkit olisivat luultavasti tehneet tästä hauskemman, hullumman ja jäykistelemättömämmän. Ehkä jännittävämmänkin.2 kommenttia: