lauantai 3. helmikuuta 2018

Son savasçi aka Holy Sword (Turkki-82)

No, jos Turkkiroskaa tännekin, täälläkin, täältäkin! Nyt  kysessä onkin oikein Turkkininjailu!
Son savasçi elikkä Holy Sword on aivan yhtä köyhä ja köykäinen kuin Itäserkkunsakin. Eli Ninjojen (tai Ninjan) kanssa tapellaan Turkissakin!
Cüneyt Arkin (kukapa muukaan) on polliisi joka on heidän (hänen) perässään, elikkä Niiden Ninjojen. Suurin osa elokuvasta kuluukin Arkinin auton alhaaltapäin kuvattujen ratinvääntökohtausten katselemiseen. Niitä muuten riittää, ja jämäkkää kamerointia ne ovatkin. Fokusointia. Olennaiseen. Fokusointia. Parhaimmillaan Ja samaa kamaa ovat useat kohtaukset joissa miekkojen, sapelien kuultoväritetty pahvisuus oikein heitetään, herkutellaan, hierotaan, taotaan katsojien tajuntaan lähes hidastetulla innolla ja intensiteetillä. Lähikuvapahvistelua. Ja tuskanhuudot ja pakoonjuoksuhengitykset, autojen murinat, miekkojen kilinät, lyöntien lätinät tulevat täysin (ja varsinkin täysillä!) päällelisätyn ääniraidan muodossa katsojille hyvinkin selviksi. Ilmankos elokuvan `sivulliset` eivät heihin mitään kiinnostuksentynkääkään luo. Pysy hereillä  Pahvi!: `Tyhjänhuutajia, tyhjänjuoksijoita koko kööri kerrassaan... Niin sen täytyy olla..` Lisäksi `nyky`lentokoneen (no sitä seiskaria-kasaria)  pilotilla Ensimmäisen Maailmansodan nahkakypärät ja suojalasit päässä. Turkkitrashailyiden tavaramerkkejä ovat myös ulkona ja sisällä näkymättömissä olevat trampoliinit joista hypitään valtavia tappeluloikkia, lopputaisteluiden off-screeninä "kuvatut" goresarjalyönnit kehoon (kalmon lopputulema, veriviiru päässä, poskessa), murtautumiskelvottomat `vankilat`, joissa pari lautaa ristissä ovensuussa, lasittomassa ikkunassa pitää porukat sisällä Eikä sinne sisään, sieltä ulos pääse kuin singolla.. Näitä tässäkin.
Loistava elokuva, kertakaikkiaan! Parilla probleemilla:

P.S. No, autokaahailuja aivan liikaa ja ne ovat liian pitkiä (no, autohyppäys kerrostalon katolta toiselle on komea), mutta niihin leikataan aika ajoin lyönti potku-mättövilahduksia. Muutenkin leffa mainion toimiva mättölätty, Arkin on roolissaan jämäkän joustava jyrääjä. Kerrassaan kummallinen kohtaus on `ravintolan`(?) `laite`(?) tai `esiintymislava`(?), jossa ensin balettiasuinen nainen tanssii ja kelluu tankotanssin pyörteissä. Kohta tässä `akvaariossa`(?) sama nainen uiskentelee uimapuvussa ja sulkeutuu simpukkaan. Myös itse ravintola on kuvattu kuin jonkinlaisen vesiverhon läpi. Tarkoituksellista dadaa vai vain kehnoa kuvausta?


2 kommenttia:

  1. Turkkilainen ninja. Edes Godfrey Ho:lla ollut leffoissaan sellaista.

    VastaaPoista
  2. Ei ole, ei.. Mutta kyllä tämä aikamoista Ho`ta, hänen kierrätystään, kloonaustaan muuten on. Tai ho! ho! ho!-ta, sillä kyllähän tämä naurattaapi... Ota Ho`ta! Onkin leffaneuvotteluissa hyvinkin saatettu sanoa...

    VastaaPoista