maanantai 19. helmikuuta 2018

Phantom from Space (Usa-53)

Billy Wilderin veli W. Lee Wilder teki vuonna-54 Killers from Space`n, joka muistetaan pallosilmäotuksistaan ja vuonna-53 hän teki Phantom from Space`n, joka muistetaan siitä että avaruusmies on suurimman osan elokuvasta näkymätön.

Hehkulampun muotoinen valoalus jysähtää maahan ja siitä kuoriutuu `Man with crazy helmet and without head`. Elokuvassa on paljon vanhojen Jenkkiscifien ja poliisielokuvien helmaklisettä; Viranomaisia ja erilaisia tutkinta ja viestintävälineitä näytetään ja niistä kerrotaan, niitä kehutaan kertojanäänen voimin useaan kertaan. Tämä antaa elokuvalle ensin rytmitystä, mutta toistossaan jumitusta.

Avaruusmies ei ole pahis, vaan hukassa. Hänen kujanjuoksuaan seuraa mielenkiinnolla. Näkymättömyys leijuvine kypärineen yms ja samoin hänen pikkuhiljainen näkyviinkuoriutumisensa ja varsinkin höyryisä tuhoutumisensa(?) on tuotu esiin taidolla.

Kökkökapitaalia. Odottaamani camp-meininkiä on loppujen lopuksi yllättävän vähän, jos alun jumituskeskusteluita ei sellaiseksi laske. Tai useaan kertaan toistuvaa haukkuvan ja juoksevan koiran ja perässä lönköttävän ihmislauman liukaslattiaista käytäväsinkoilua tutkimuslaitolsessa.
No,kohtaus jossa tutkijat etsivät avaruusmiehen asusta sormenjälkiä(!) ja yrittävät leikata sitä saksilla ja viiltää veitsellä, jotka eivät kuitenkaan pysty eivätkä pure, tartu (`This is tougher than nylon!`), mutta kohta se onkin magneettinen ja vetää sakset puoleensa, omaa jonkinlaista kökkökapasiteettia, kiteytystä ja koostumusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti