lauantai 10. toukokuuta 2014

You're human like the rest of them

BFI eli British Film Industry on julkaissut mielenkiintoisen palan Brittien elokuvahistoriaa, nimittäin levyllisen kirjailija/elokuvaohjaaja (tää taitaa olla järjestys) B S Johnsonin lyhytelokuvia. Tää järjestys, kirjallisuus edellä on relevantti siksikin että monet elokuvista käsittelevät kirjallisuutta.

Otsikon niminen lyhäri on loistavasti koottu kokonaisuus jossa toisiinsa sekoittuvat vanhukset ja koululaiset. Vanhukset tavataan sairaanhoitajan pitämällä luennolla, jossa opetetaan oikeanlaisia nostotapoja(!) ja koululaiset taas saavat opettajaltaan raivoisan paasauksen siitä kuinka nopeasti hekin kuten kaikki muutkin vanhenevat ja rapistuvat. Varsinkin tämä rapistumisteema on mukana useissa Johnsonin lyhytelokuvissa.

Kuten mm The Unfortunates nimisessä elokuvassa, joka on yksi näitä kirjallisuutta käsitteleviä tuotoksia. Monet näistä tuntuvat aluksi liian nopeilta paasauksilta, jotka kuitenkin varsin nopeasti (ja lyhärissä varsinkin todella nopeasti) muuttuvat mielenkiintoisiksi taidokkaasti sujuvalla tekstillä ja nopeilla visuaalisilla, joskus jopa surrealistisilla välähdyksillä. Käsittelevät elokuvat sitten Johnsonin omia kirjoja tai Englannin kirjallisuushistoriaa. Kuvaavasti elokuvan ainoat kokeelliset lyhärit (2 kpl) ovatkin sitten aika kehnoja. Seitsenminuuttinen Paradigm aivan onneton ja animaatio Up yours Guillaume Apollinaire jonkinlaista sana ja kuvaleikittelyä. (Ensin tulee sana best, sitten beast ja lopuksi breast. Piirrosleikittelyä taas "edustaa" sana eyeball, näytetään kivespussi jossa silmä räpsäyttää luomea. Heh heh.) Viimeksimainittua parantaa sen iskevä pituus, yksi minuutti.

Nämä yksi - kaksi lyhyttä epäonnistumista eivät kuitenkaan vie kokoelmaa ollenkaan kiville, ne ovat dvd:n pituudesta tosi lyhyt pätkä ja jäljelle jää paljon tosi hyvää ja mielenkiintoista materiaalia. Esimerkiksi politiikasta. Elokuvat ovat ajanjaksolta kuuskytluvun puolivälistä seitkytluvun puoleenväliin, ja mukana on muutamakin filmi jotka ovat voimakkaasti vastaan senaikaista (ja aikalailla myös tämänaikaista) Britannian pääpoliitikkaa ja oikeuslaitosta. Nämä elokuvalliset agitaatiot ovat toteutettu joko dokumentteina tai fiktioina tai niiden sekoituksina. Ja pirun hyvin ovatkin toteutettu.

Oivallinen kokoelma kirjallisuudesta, elokuvasta ja politiikasta, jota ohjaaja Johnsonin vahva fyysinen läsnäolo lähes joka elokuvassa yllättävän hyvin kantaa ja tukee.
Elokuvat ovat kivalla tavalla elokuva-amatöörien ja elokuva-ammattilaisten tekemiä uniikkeja sekoituksia, joita katsoo ilolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti