lauantai 19. marraskuuta 2016

Lady Eve (Usa-41)

"Suku"laisuussuhteita ja `rakkautta` rahamaailmassa. Preston Sturgesin ohjaama ja käsikirjoittama Lady Eve (Suominimi kököhkö Nainen Eeva) on loistavahko luksuslaiva kautta kartanokomedia rahan vallasta.


Barbara Stanwyck esittää huijaustytärtä huijausisänsä (Charles Coburn) kanssa. (Muihinkin huijaus"suvun" ja perheen (`Kaikki huijarit samaa perhettä, samaa sukua.`) jäseniin tulemme tutustumaan elokuvan aikana.) Ja Henry Fonda esittää käärme(!)tutkijaa, joka on juuri saapunut Amazonilta. Hänkin on tietysti upporikkaan perheen poika. (Rahat ja kartanot ovat tulleet perheelle oluenpanobisneksen myötä. Mutta poika ei `brewing bisneksestä`, oluista eikä oluenpanoista perusta, vaikkakin kuulemme häneltä lyhyen "luennon" alen ja oluen eroista. Käärmeet ovat hänen juttunsa.) Käärmemiehemme nousee jokilaivasta luksusristeilijään jossa huijausparimme jo häntä tietenkin odottaa kortit käsissään.. Eriasteiset huijaukset siis vuorottelevat laivalla, `rakkaus` ja riidat samoin. Ajalleen yllättävästi mukana on `höyryävää seksuaalisuutta`, esim tässä dialogissa: Stanwyck: "I want him to sort of take me by surprise." Fonda: "Like a burglar." Stanwyck: "That`s right. And the night will be heavy with perfume. And I`ll hear a step behind me. And somebody breathing heavily. And then... Oh... Ohh..." Ja totta kai `erokin` ennen New Yorkin maihinnousua tapahtuu.. Sitten siirrytäänkin käärmemiehen perheen kartanoon, jonne saapuu yllättävästi Stanwyckin `Eve`-hahmoa muistuttava huijaussukulainen, ja soppa on `valmis`..


Vaikkakin kaikki hahmot ovat hassuja, on huumori silti terävää. Slapstickmaisia dialogeja ja kohtauksia tulee paljon, mutta näkee että hassuudestaan ja hassutteluistaan huolimatta nämä tyypit ovat sika-ahneita kahmijoita joiden edessä, sisällä ja takana leviää likainen viidakko, jossa jokainen on omillaan..


P.S. Harvinaisehkosti, erikoisehkosti elokuva alkaa animaatiolla, jossa silinteripäinen käärme laskeutuu puusta alas alkutekstien vilistäessä vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti