keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Genuine : Tragedy of a Vampire (Saksa-20)

Robert Wiene ohjasi Genuinen heti huikean Doctor Caligarin jälkeen, ja tää jälkimmäisempi on kyllä paljon, paljon vaatimattomampi ja valjumpi kuin edeltäjänsä. Elokuvan tarina ja puitteet ovat paljon pahvisempia, yksinkertaisempia  ja ovat vielä sijoitetut huomattavasti rajoitetumpiin tiloihin kuin Caligarissa. Yksittäisenä kauhukoristuksena voisi kuitenkin mainita luurangon jonka pääkallon paikalla on iso kellotaulu. Jokaisen kauhukodin must!

Genuine kertoo, ei varsinaisesta vampyyrista, vaan muinaisen heimon viimeisestä edustajasta, papitar Genuinesta. Ja hänen "vampiroimisensa" tapahtuu näin: Hän yrittää saada ihmisiset tuhoamaan itsensä lausumalla heille tiukkoja maagisia käskyjä. Uhrit ovat nuoria miehiä ja rakkauden huumalla on tietenkin sormensa mukana pelissä..

Vanha käppyrässä kulkeva kurppa, kaupungin eras mahtimies, ostaa Genuinen orjamarkkinoilta itselleen ja sulkee hänet pahvi-impressionistiseen kellariin. Ja sieltä papitar tietenkin yrittää (ja onnistuukin) kiipeämään kohti korkeuksia ja uhrejaan.

Ei siis todellakaan mikään mestariteos, mutta jonkinlainen mukava maaginen tunnelma koko ajan (kolme varttia) päällä. Eli puolipitkä kauhistelu kyseessä. Pituutensa puolesta ihan katsottavaa kamaa. Niukat, tiukat ja köyhät puitteet eivät tarinan tasalla. Weirdoilua ja hauskuutta myös riittää: Yhtenä esimerkkinä voisi mainita lähes kaikkien henkilöiden täysin järjettömät hiusmallit! :-)

Samalla oldies.comin DVD:llä myös todella upea James Sibley Watsonin ja Melville Webberin ohjaama reilu kymmenminuuttinen avantgadistinen lyhytelokuva Usherin talon häviöstä. Leijuvat ja toisiinsa liittyvät kirjat, kirjaimet ja portaat muodostavat tiukan pyörteen jossa Poen morbidi tarina saa hienot puitteet. Tiukkaa tarinaa. Villiä kuvastoa. Mutta sulkeutuvat hyvin yhteen.

1 kommentti:

  1. Ihan tyylikäs, mutta kieltämättä tylsähkö. Kärsii varmaan kanssa tosta vertaamisesta Caligariin.

    VastaaPoista