keskiviikko 1. helmikuuta 2012

A Trip to Mars (Dan-18)

Scifielokuvat ovat aina antaneet aihetta roskariemuun, tämä seuraava ei ehkä siinä mielessä tappiin että tappi tutisisi, mutta melkoisesti kuitenkin. Se on saanut nostalgista campkuorrutusta ajan saatossa ja patinassa, mutta on myös katsottavissa "aikansa tulkkina", ihan sutjakkaasti kulkevana ja taiten tehtynä seikkailu -ja "sanoma"elokuvana, jonka joukkokohtaukset ovat melko massiivisia. Mutta kuten sanottua, roskaryminääkin löytyy.

Kyseessä on Tanskan Elokuva-Arkiston DVD elokuvasta A Trip to Mars. Vanhat mykkäelokuvajulkaisut ovat monesti (sattuneesta syystä) sameita kuin viemärivesi. Mutta tämä oli melkein kirkas kuin taivas. Avaruudessakin, heh!

Elokuva on sekä tyypillinen että epätyypillinen scifailu. Varsinkin aikaansa nähden. Entisaikojen avaruuselokuvissa maahan "hyökkäävät" Vieraan Planeetan voimat tulivat julistamaan meille maapallolaisille Rauhan Sanomaa ja varoittamaan Sodan uhasta, vaaroista ja kauheuksista. (Kun nämä Planeetat aina jostain syystä ovat meitä vuosituhansia edellä.) Tai kuten tässä tapauksessa, samat asiat kerrotaan Vieraalle Planeetalle tunkeutuville Maapallon asukkaille. Pahuuden Planeetan sotaisat hyökkäykset Pallollemme on koettu vasta varsinaisesti parin viime vuosikymmenen tehostejystöissä.

Epätyypilliseksi elokuvan tekee uskonnon melko voimakas läsnäolo. On sitä ollut myöhemminkin, mutta tässä se on puettu hauskasti hippikaapuun. Sillä selviää että Marsin väestö on roomalaistoogiin pukeutunutta äärirauhallista ja rakastavaa ryhmää. Ja itse Planeetta pelkkää liplattelevaa ja autereista aamuruskon maisemaa. Mikä erottaa elokuvan vielä enemmän kanssa-aikalaisistaan on se, että selviää marsilaisten olevan vielä kaiken kukkuraksi kasvissyöjiäkin! Tämä tulee esiin kohtauksessa jossa jossa eräs Avaruuslaivan (leffan muinainen Suomi-nimi, muuten) asukeista ampuu melkein heti planeetalle saavuttuaan pistoolilla linnun tervetuliais-ruokapöytään. Ja marsilaiset ottavat tietenkin herneen ja porkkanan nenään.

Maapallon miesten "avaruuskypärät" ovat tietenkin näille leffoille tyypillisesti sekä hauskoja että hengenvaarallisia: Heillä on päissään nahkaiset lentäjän"kypärät". Ja "avaruus"asut ovat jotkut hassut haalarit. Ja avaruusaluksella on sekä kaksitasosiivet että potkuri. Tuplavarmistus. Varmasti pääsee perille ja takaisin. Mutta Marsissa onkin (jälleen scifileffoille tyypillisesti) oma ilmakehä.

Mukava annos roskaa, seikkailua ja sanomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti