tiistai 3. syyskuuta 2019

Pommin varjossa aka eli Fail-Safe (USA-64)

Pidän tästä elokuvasta jopa enemmän kuin Tohtori Outolemmestä. Outolempi peittää pahuutta mustaan huumoriin (tosin ilkeän kreisillä nerokkuudella), mutta tässä `pahuus` (joka voi olla myös teknistä laatua) tuodaan suodattamatta esiin. Ja tosiaan sen, että sota voi syttyä, pahuus jatkua ja jakautua vahingostakin. (=Tietokonejärjestelmät. Eilisen ja nykymaailmankin yksi sodan uhka ja toteuttaja.)

Yksi (aluksi useampiakin) Jenkkipommikone on menossa pommittamaan Moskovaa. Hänet halutaan, käsketään takaisin. Operaatio, tuleva sota seis! Mutta uskooko ohjaaja sotilasjohtoa tai edes presidenttiä? Mistä sitä tietää kuka (tai mikä) on viestien takana? Ja mitä sanoo, tekee presidentti? Todella kylmäävää kamaa, loppu hyvin hyytävä.

Outolemmen näyttelijäporukka ehkä kovempi (mm Peter Sellers, George C Scott, Sterling Hayden) ja ehkä ohjaajakin, mutta kyllä tämä Sidney Lumetin elokuva on hänen parhaitaan (ja muutenkin loistava elokuva) eikä näyttelijäporukka kyllä kauaksi jää; Henry Fonda(!) presidenttinä, Dan O`Herlihy, Walter Matthau, Larry Hagman(! hyvä rooli venäjänkielen tulkkina), Dom DeLuise, Dana Elcar(!)

Ahdistava, ankara, karmea, kauhistuttava. Hyytävä, julma, kylmä(ävä). Tumma. "Sopivasti" sohiva, mestariteos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti