sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Kunnioittaen (Suomi-54)

"Pahuksen Parlamentti!" Pikkukaupunki valmistautuu eduskuntavaalikampanjan loppusuoraan. Ehdokkaita ja puolueita esitellään kolme; Talo(?!)neuvos Vara, Yleisen Vakauttamispuolueen ehdokas (Uuno Laakso), kotineiti Selma Vuorinen, Vapaan Valistuspuolueen ehdokas (Elsa Turakainen) ja sihteeri Irja Solanen, Itsenäisten Naisten Puolueen ehdokas (Mirjam Novero). Laakso ja Turakainen ovat rooleissaan onnistuneen hersyviä höpöttäjiä ja Novero onnistuneen asiallinen.

Elokuva tykittää politiikka/puoluepilalauseita: "Kahden suuremman puolueen välillä oli kompromissi mahdoton, mutta kun minä, minä pääsen Eduskuntaan, niin minä tulen aina tekemään kompromissin."
"Lisää kouluja! Järkeä koko kansalle! Varsinkin edustajille!"
"Älkää te opeillanne koppailko! Ei sitä Eduskunnassa tarvita!" "Ei. Ikävä kyllä."
"Koko kansa katon alle!" "Juu, ja mööbelit valtion varoilla!"
Ja tämmöistä saa vain puhua Eduskunnan pöntössä, ei muualla: "Senkin kaalinpäät, älyltään pimennetyt, yläpäästä kylmillään, senkin vajaaälyiset!"

Tässä Ensio Rislakin näytelmän pohjalta ja Edvin Laineen ohjauksessa Yhteislyseon oppilas (Matti Ranin) levittää pilakuvia noista mainituista kahdesta hersyvästä tollosta ja vetää itsensä, luokkatoverinsa ja koko koulun politiikan pyörteisiin. Koulun Rehtorina Tauno Palo vetää oikeamielisen perusjämäkän roolin, mutta jää muiden varjoon, tarkoituksellisesti. Vilho Siivola erikoisehkossa (mutta onnistuneessa roolissa vanhana latinanopettajana, `madonsyömänä tossuna`. Erikoinen rooli on myös Heikki Savolaisella, kännisenä(!) sähkömiehenä!!

Yllättävän hauska, onnistunut kiltihkö piruilu. Kipakka pikku elokuva.
 

P.S. Elokuvan musiikissa sulautetaan suloisesti Kansainvälistä, Koska meitä käsketään`tä ja Marseljeesia onnistuneesti, toimivasti samaan syssyyn. Ja Eduskunnassa kuvatussa kohtauksessa Edustajien puhemassa kuulostaa lehmien mölinältä.

"Kirjoittakaa seuraavalla kerralla lyhyemmin ja poliittisemmin."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti