keskiviikko 23. elokuuta 2017

Vampira (Uk-74)

Ei. Tämä ei ole Vampira-dokumentti. Tämä on melkoinen kökköily Wanhasta Wampyyrista (David Niven! Elokuva kulkee myös nimellä Old Dracula), ja nimenomaan vanhasta naistennielijävampyyrista.
Niven on tässä osassaan, Playboyta lukevana, tupla-arkkuunsa (ok keksintö) naisseuraa odottavana `coolina` vanhana harmaancharmikkaana viiksimiehenä, no David Niven. Osassaan juuri sitä mitä varmaankin haettiin, ylpeähkö, itseironinen, kieliposkinen, `vakavahkokin`. Näyttelijätyö yleensä elokuvassa kammottavaa, juonikin, mutta siinä on sentään jotain värikkyyttä ja älyttömyyttä, mutta myös tyhmää typeryyttä.


Eräänlainen näyttelijäporukka nuoria miehiä ja naisia saapuu Draculan Transylvanialinnaan vampyyripäivällistä ja esitystä nauttimaan ja katsomaan. Esityksessä esitellään tekovampyyrihampaita, soitetaan sudenulvontaa ja ukkosääniä uruilla sekä leijatetaan kökkölepakkoa. Myöhemmin naiset nukutetaan ja kun he nukkuvat sängyissään heidät imetään jonkinlaisella veri-imurilla jos nyt ei aivan kuiviin, niin ainakin vähiin. Nämä veret sitten siirretään valkoisessa huoneessa valkoisessa arkussa valkoisissa makaavaan Draculan kuivasuoniseen, vähähenkiseen naiseen, (Siis myös eräänlainen, helvetin huono Dr Phibes-tekele.) JA hän muuttuu tummaihoiseksi naiseksi! Nainen omaksuu, vaikka onkin menneisyyden takaa, heti seitkytluvun blacksploitaatiohengen, ja varsinkin sen releet ja puheet. Draculakin yrittää; Kun pariskunta saapuu Jim Brownin Black Gunn-leffasta, jauhaa Kreivikin jotain jive talkingin tynkää. Sitten loppuelokuva seurataankin pariskunnan sekä näyttelijäporukan värikähköä kohkausta siellä sun täällä, vitsaillen, vampyyrihammastappaen ja siitä vitsaillen; Pilavampyyrihampailla pelleillään lähes koko leffan ajan, värikkäät vaatteet pysyvät päällä yhtä sivutissikohtausta lukuunottamatta ja, niin ne vitsit. Ne ovat tyhmänteräviä, tylsänteräviä: Draculan avustaja, valevampyyri (kai) sanoo Kreiville: "I cross my fingers, sir." Jonka  Draccis tietenkin kohteliaasti kieltää. Myös "Watch your bloodpressure, sir." sisältää tätä samaa, yhtäaikaa tylsää ja laiskaa, sekä vähän terävähköä vampyyrivitsailua. Oivallinen vitsi-idea on matkalaukusta kuoriutuva kankainen camping-arkku.


Tylsää, tyhmää, typerää, laiskaa, mutta tosiaan myös värikästä ja sujuvahkoakin vampyyritemmellystä muutamalla teräväälläkin (vitsi)pistolla. Loppu on typerä. Enimmäkseen huonoa carry on- sarjan tyylistä "kauhu"kohkausta, vampyyrikohkausta, mutta ne muutamat terävät pistot tosiaan pelastavat vähän. Ja `värikäs ajankuva`.

-Kyllä tämän pari kertaa katsoo.

P.S. Ja `Suomi` mainittu! Hammer-tähtösen Veronica Carlsonin roolinimi on Ritva!!2 kommenttia: