keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Uzumaki (Jap-2000) Vortex/Spiral

"Kaikki on Pyörrettä." Uzumakin (suom. pyörre, kierre, spiraali) voi erittäin hyvin kiteyttää tuohon lauseeseen.
Japanilainen pikkukaupunki joutuu Pyörteen (tai, ainakin aluksi useampien pyörteiden) valtaan. Joka puolella, koko elokuvan mitan näkyy (ehkä joillekin katsojille kyllästymiseenkin saakka) erilaisia asioita, joilla on pyörteen/kierteen, spiraalin muoto. Tämä pyörrejatkumo pitää hyvin yllä elokuvan painostavan unimaista tunnelmaa. Jota lähes jatkuva sade ja yleinen harmaus taidokkaasti tukee.

Pääosissa ovat teinityttö ja hänen lapsuudesta asti tuntemansa ystävä ("I can be your mother."), sekä heidän vanhempansa. Tytön äiti on kuollut.
Mukana on siis myös japanilaista kouluteinimaailmaa, mutta ei liiaksi. Näkyvin ja vahvin asia elokuvassa on tietenkin tuo painajaismainen pyörremaailma jonka pyöritykseen ja puristukseen kaupunki yhä enemmän ja enemmän joutuu.

Välillä ehkä vähän liian hidastempoinen elokuva, mutta se on sitä tarkoituksella. Tällä viitataan etanan hitaaseen etenemiseen. Ja etanastahan löytyy tuo spiraalimuoto. Ja kaiken lisäksi etanathan viihtyvät sateessa. Vain sateella liikkuu (etanamaisen hitaasti) myös outo limaa valuva teinipoika.
Elokuvasta ei muodostu lopussakaan mitään gorepyörrettä, vaan enemmänkin kiero ja varsinkin kierteinen synkkäsatu jonka tapahtumat ja ihmiset vääntyvät monelle mutkalle.

Vaikka tarina pyörii (heh, nimenomaan pyörii) aika lailla yhden ja saman asian ympärillä, niin `se yksi ja sama asia`tekee niin paljon vääntöä ja kiertoa elokuvan aikana, että katsojan mielenkiinto säilyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti