sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Lappikauhua osa 2: Häxan/The Blonde Witch/ La sorcière (-56)

Kuten vuosiluvusta näkee niin kyseessä ei ole se mykkäklassikko-Häxan, vaan ruotsalais-ranskalainen (ja tais italiakin olla vielä mukana) kansantarukauhuinen elokuva joka kertoo suurkaupunkilaismiehen ja villin, vapaan ja viattoman metsäläistytön rakkaudesta. Sekä tietenkin samalla modernin ja takapajuismetsämaailman törmäyksestä iloineen ja kolhuineen.

Pariisilaisinsinööri lähtee työkomennukselle Pohjois-Ruotsiin tietyömaalle. Alue on kai kuvattu ns meän kielen paikkeille, koska henkilöissä vilisee suomenkielisiä nimiä. Päähenkilön, Vaalean Noidan äiti, Vanha Noita on nimeltään Maila. Lisäksi löytyy Matti ja Pullinen nimisiä sivuosahahmoja, Suomi-viittauksia on lisääkin: Juodaan Suomi-viinaa, kovaotteinen selkähieronta on kuulemma nimeltään suomalaista hierontaa. Saunassakin käydään, mutta vihta/vasta on melkein ilman lehtiä, eli melkein risukasalla paukutetaan.

Tästä kansantarukauhuilusta voisi melkein jättää tuon kauhu-viitteen pois, mutta kyllä se mielestäni puolustaa paikkaansa, jonkinlainen uskottavan reaalimaailmainen kauhutunnelma on koko ajan päällä. Pienillä fantasiapärskädyksillä tosin, esim näissä elokuvissa tyypillinen `noita ja metsän eläimet ovat halailevia ystäviä` edustaa tätä laitaa. Luontomagia kukoistaa. Kirkossa lauletaan Härlig är Jorden eli Maa on niin Kaunis. Elokuvan lopetus on sekä synkkä että fantasiamainen.

Mukavan mystisesti ja suht reippaasti etenevä elokuva josta en ollut aikaisemmin kuullut mitään. Pienoinen helmi.

2 kommenttia:

  1. kovaotteinen selkähieronta on kuulemma nimeltään suomalaista hierontaa.

    Ootko varma, ettei tossa vaan tapeltu?

    VastaaPoista
  2. Nii-in, varma ei voi koskaan olla. Kun hierojana on vielä paikallinen pappi ja hierottavana tää Noitaan rakastuva Ranskakaveri..

    VastaaPoista