tiistai 29. lokakuuta 2013

Oivallisia kauhu ja fantasiapaloja Englannista

BFI eli British Film Industry on julkaissut DVD:llisen Saxon Loganin ja Rodney Gieslerin ohjaamia kauhu ja fantasialyhäreitä 70 -ja 80 luvuilta Nimellä Sleepwalker.

Sleepwalker on siis DVD:n Main Event, Loganin ohjaama Kauhutaloelokuva, joka sekoittaa samaan filmiin yhteiskunnallista (känni)keskustelua, rikas sika-pröystäilyä ja argentomaisesti väritettyä ja käsikirjoitettua unimaailmakauhuilua. Kaksi "pariskuntaa", mies ja vaimo sekä sisko ja veli tapaavat jälkimmäisten maaseutu"lukaalilla", ehkä parhaimmat aikansa nähneessä talossa, joka on kuitenkin säilyttänyt jotain charmantista historiastaan. Ukkosessa rikkoutunut ikkuna kuitenkin pirstoo valmistetun aterian päälle lasisateen, jolloin joudutaan lähtemään maaseuturavintolaan, jossa tämä yhteiskuntakeskustelu pääosin käydään, ja sitten lähdetään takaisin talolle...
Teos on pituudeltaan puolet normaalista elokuvasta, noin 45 minuuttia, ja on just eikä melkein passeli pituus tälle tarinalle. Elokuvallista lisäarvoa tarinaan tuo toinen miehistä, joka buustaa suurin sanoin ja suureen ääneen vhs-videovallankumousta, ja kerkiääpä hän kehumaan mikroaaltouuniakin.
Hienosti yhteen kurottu ja kuvattu tarina pisteliäällä dialogilla ja kauhupurskahduksilla.

Normaalin elokuvan mittaan päästään kun tähän lisätään toinen nelkytviisminuuttinen, nimittäin Rodney Gieslerin ohjaama yö/päiväfantasiointi Insomniac.
Mies ei saa unta ja lähtee ulos huomatakseen että päivä paistaa, mutta kaikki tavattavat tapahtumat ja tyypit liittyvät yöhön. Sillä erotuksella että kaikilla muilla on ulkona päässään aurinkolasit (poliisit, bileporukka joiden bileisiin hän "eksyy") ja he pukkaavat hikeä.
Mukaan tulee värikästä luonnonihailua/seksuaalifantasiaa.
Mukavan rauhallisesti aamuun etenevä mystinen fantasiointi.

Nämä kaksi, kauhu ja fantasia muodostavat hienosti DVD:n rungon, joiden lisäksi löytyy vielä lisäpaloina Loganin ohjaama, melkoisen mitätön kymmenminuuttinen "mysteeri" Stepping Out.
Lisäksi DVD:n elokuvapuolen päättää vielä hienosti Loganin viistoistaminuuttinen Working Surface: A Short Study (with Actors) in the `Ways` of a Borgeois Writer. -Tuskastunut, perinteisesti papereita rypistelevä kirjailija yrittää tehdä kahden naisen (jotka harjoittelevat syntyvän tekstin kuin telepaattisesti aina hetimmiten viereisessä huoneessa/toisessa asunnossa/talossa) välistä dialogia. Kipakan mystinen leffapala lopputwistillä.

DVD:ltä löytyy vielä Loganin haastattelu, jota en ole vielä katsonut.

Erittäin onnistunut DVD-kokooma.

Ai niin, vielä semmoinen tiedontynkä tähän että tää BFI:n julkaisu on tällainen combo-tuote, eli siinä on samoista leffoista sekä DVD että BlueRay-levyt. Itse en pysty edes BlueRay-levyjä edes katsomaan, mutta onneksi ostin kuitenkin, vaikka vähän kalliimpi olikin. Sen verran sähäkkä pläjäys, tanakka täräys on kyseessä. Minulle ainakin maittaa.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa varsin oivalliselta kokoelmalta. Siispä lisäänkin sen heti hankintalistalleni :D

    VastaaPoista